Μενού Κλείσιμο

Σημείο αναφοράς η προβλήτα

Και η Π.Ε. Πιερίας ζητά να μην κατεδαφιστεί η εξέδρα στην Παραλία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων της Πιερίας στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να κατεδαφίσει την προβλήτα στην Παραλία Κατερίνης.

Σειρά, στο χορό των αντιδράσεων (και των αιτημάτων για μη κατεδάφιση) πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με επιστολή που απέστειλε η Σοφία Μαυρίδου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης – αυτοτελές γραφείο Πιερίας.
Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Η αντιπεριφερειάρχης, παραδέχεται οτι στην παρούσα φάση η κατασκευή «δεν πληροί όλες της διατάξεις», ωστόσο προτείνει να γίνουν οι απαιτούμενες σύννομες παρεμβάσεις, ώστε τελικώς να διατηρηθεί η εξέδρα, την οποία χαρακτηρίζει ως «ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σύμβολο της Πιερίας»

Η επιστολή:
Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία έτη, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι συνέπειες εκτός από τις άμεσα οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με άλλες παράπλευρες, οι οποίες πολλές φορές εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται πιο υποβαθμισμένες από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Ο λόγος της έγγραφης αυτής επικοινωνίας μας, είναι η αντιμετώπιση μιας παράπλευρης απώλειας, που έχει σχέση με την κατεδάφιση της προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής από τον περασμένο αιώνα.
Φωτογράφοι, ζωγράφοι και πλήθος καλλιτεχνών απαθανάτισαν διαχρονικά την ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη προβλήτα, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής συνδέθηκαν μαζί της συναισθηματικά όχι μόνο με σημαντικά γεγονότα της ζωής τους αλλά και με την καθημερινότητά τους.
Μπορεί, η ομολογουμένως καθυστερημένη διαπίστωση, ότι δεν πληροί όλες τις διατάξεις (πολεοδομικές, ιδιοκτησίας, κλπ) δε σημαίνει απαραίτητα να προβούμε στην απομάκρυνση ενός ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού συμβόλου της Πιερίας.
Σημείο αναφοράς και για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ρίψη του Σταυρού κατά την ημέρα των Θεοφανίων, αφού βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής.
Είμαστε υπέρμαχοι για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να προβάλει το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπό της χωρίς να περιορίζεται στον ψυχρό και απρόσωπο κρατικό μηχανισμό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την παιδεία του πολιτισμού σε μια ευνομούμενη κοινωνία των πολιτών.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να γίνουν οι απαιτούμενες σύννομες ενέργειες – παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το σύμβολο της περιοχής, εξωραΐζοντας και νομιμοποιώντας (κατά παρέκκλιση) τη συγκεκριμένη προβλήτα.
Με εκτίμηση
Σοφία Μαυρίδου
Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ