Μενού Κλείσιμο

Σημαντικές παρεμβάσεις της Π.Ε. Πιερίας κατά τη διάρκεια των βροχοπώσεων

Δεν άφησε μόνους τους Δήμους

 

.Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και την εξέλιξη των φαινομένων, εφιστά την προσοχή των πολιτών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατήσουν στην Πιερία, τις τελευταίες ώρες.

 

Σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, λαμβάνοντας υπόψη τον ερχομό της σφοδρής κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα προσομοίωσης καιρού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλες τις υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσιακές μονάδες της ΠΕ Πιερίας (επιστημονικός και ειδικός συνεργάτης, υπηρετούντες στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Πιερίας και τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Πιερίας), την Κυριακή το πρωί, ώστε να επικαιροποιηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα σε ανθρώπινους πόρους καθώς και την διαθεσιμότητα μηχανημάτων και πόρων.

Παράλληλα η Αντιπεριφερειάρχης, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους τρεις δημάρχους της Πιερίας, κατά την οποία συζητήθηκε και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δήμων καθώς και των ανθρώπων – συνδέσμων, με τους οποίους θα υπήρχε η άμεση επικοινωνία για την καταγραφή και την από κοινού αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκαλούνταν από την επέλαση του «ΓΗΡΥΟΝΗ».

Ήδη οι Δήμοι Κατερίνης και Δίου – Ολύμπου, επιχειρούν σε περιοχές αρμοδιότητάς τους, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ενώ η μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, επιχειρούν σε περιοχές του παραλιακού μετώπου Παραλίας – Ολυμπιακής Ακτής, αποσυμπιέζοντας το υπάρχον υδάτινο φορτίο που έχει συσσωρευτεί στις εκβολές των ρεμάτων αλλά και σε άλλα σημεία, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές.

Με την έναρξη των φαινομένων, συνεργεία αυτοψιών βρίσκονται στο πεδίο – οδικό δίκτυο ευθύνης της ΠΕ Πιερίας, έτσι ώστε και με τις πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας και την Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας, γίνονται καταγραφές των ζημιών και των προβλημάτων και από τις πρώτες πρωινές ώρες, μηχανήματα της ΠΕ Πιερίας, μεθοδικά και ιεραρχικά προβαίνουν στην αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των τροχοφόρων.

Αναλυτικότερα, μηχανήματα της ΠΕ Πιερίας, έκαναν παρεμβάσεις στην 13η Επαρχιακή Οδό (από την Ανδρομάχη μέχρι και τα όρια του Νομού) απομακρύνοντας λάσπες και πέτρες, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου ευθύνης της ΠΕ Πιερίας που χωροθετούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Δίου – Ολύμπου, διασφαλίζοντας την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Προς το παρόν καταγεγραμμένα προβλήματα στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, δεν υπάρχουν.

Είναι εμφανή τα αποτελέσματα του καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε προηγούμενο χρόνο με αποτέλεσμα σε εκείνες τις περιοχές να μην έχουν καταγραφεί προβλήματα από τον όγκο του νερού που μεταφέρεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις περιοχές Ξηρολακίου, Ορλιά, Δρεμπίνας, Παπαλάκου, Ζηλιάνας, Τοπόλιανης, ρέμα Αγίου Γεωργίου Σκοτίνας και στις τάφρους Εφέσου, Βαρυκού, Λιτοχώρου, Πλατανακίων, ΔΕΝ παρατηρήθηκαν προβλήματα από τα σημερινά έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πιερίας, τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Διευθυντή της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σε συνεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία βρίσκεται με τους τρεις Δημάρχους αλλά και τους εκπροσώπους αυτών για την πορεία αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και καταγραφεί από την κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τους Δήμους και τους εμπλεκόμενους επιχειρησιακά φορείς για την ασφάλεια όλων των πολιτών της Πιερίας, για να προστρέξει και να συνδράμει με τις απαραίτητες ενέργειες προς την διασφάλιση της μετακίνησης των πολιτών και οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Πιερίας.

Ωστόσο, οι πολίτες πρέπει να μην υποτιμούν την ένταση, την έκταση και την σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων και πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης.  Ωστόσο, σε ισχύ βρίσκονται και οι άλλοι τριψήφιοι αριθμοί, όπως το «100» για την Ελληνική Αστυνομία, το «199» για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το «166» για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ