Μενού Κλείσιμο

Σε τηλεδιάσκεψη με το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Ξανθός – Επί τάπητος τα προβλήματα στο Νοσοκομείο

Διαδικτυακή συζήτηση για θέματα που απασχολούν το δημόσιο σύστημα υγείας στην Πιερία, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή εργαζομένων στην υγεία, του πρώην υπουργού Υγείας κ. Ξανθού και του πρώην Γ.Γρ. Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα, καθώς και ο πρώην Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γ. Κύρκος

Οι εργαζόμενοι τόνισαν την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο, όπου σημείωσαν πως δεν παρέχει επάρκεια κλινών ΜΕΘ. Η Ελλάδα έχει 6 κλίνες ανά100 χιλ. πληθυσμού, ενώ το διεθνώς παραδεκτό είναι 12 ανά 100 χιλ. πληθυσμού .

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε χειρουργικά τραπέζια και απλές κλίνες αντί να βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ, κάτι που επιβαρύνει την πρόγνωση του ασθενή.

Επίσης:

-Υπάρχει έλλειψη παθολόγων.  Το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για πρόσληψη  τριών εντατικολόγων .

-Υπάρχουν 15 διασωληνωμένοι με 4-5 εντατικολόγους ,αναλογία που δεν είναι καθόλου  ασφαλής .

-Υπάρχουν 100 ασθενείς σε απλές κλίνες με 5 παθολόγους. Τα πρωτόκολλα υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

– Το 50% του προσωπικού νοσεί και βρίσκεται σε άδεια.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, λόγω έλλειψης προσωπικού στο Νοσοκομείο αποψιλώθηκε η Πρωτοβάθμια φροντίδα , η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν φίλτρο για την παραμονή των ασθενών στην πρωτοβάθμια ώστε να μην συσσωρεύεται το Νοσοκομείο.

 Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε την ταξική διάσταση της πανδημίας. Στις ΗΠΑ έγινε μελέτη που δείχνει ότι ο αριθμός των Αφροαμερικανών έχει τετραπλάσιο αριθμό θυμάτων.

Σε ότι αφορά την πολιτική της Ευρώπης για το εμβόλιο, ο κ. Ξανθός πως αυτή «είναι σύμφωνη με τις αρχές μας. Η Κομισιόν έκανε κεντρική διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, προαγόρασε τα εμβόλια και θα διατεθούν δωρεάν σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Ο ΕΜΑ που θα εγκρίνει τα εμβόλια είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός . Τον εμπιστευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά

Ο Γ. Μπασκόζος τόνισε ότι ο νεοφιλελευθερισμός στην υγεία σημαίνει: Ρίχνω χρήμα στα Νοσοκομεία ,στα ακριβά μηχανήματα και ταυτόχρονα υποτιμώ την πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη.  «Η δεξιά και άρα η κυβέρνηση , έχει ιδεολογική εμμονή με αυτό. Θεωρεί ότι είναι πεταμένα λεφτά η επένδυση στην πρωτοβάθμια και την πρόληψη επειδή δεν φέρνουν κέρδη.»

Όπως τονίζουν από τον Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, ήταν μια χρήσιμη συζήτηση, ενώ σημειώνει πως η προσπάθεια για την ενισχυση του Δημοσίου συστήματος υγείας, Νοσοκομείο και ΠΦΥ, συνεχίζεται.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ