Μενού Κλείσιμο

Σε συναγερμό οι υγειονομικές υπηρεσίες μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊου στην Δ. Ελλάδα: Κακός σύμβουλος ο πανικός

Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες όπως σε όλο τον κόσμο, λένε οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως άτομα που θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σπίτι τους.

 

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές μετά την χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι ανέρχονται σε 31 τα κρούσματα από τον κοροναϊό. Μάλιστα, τα 21 νέα κρούσματα είναι οι συνταξιδιώτες του 66χρονου, ένατου κρούσματος, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους και την Αίγυπτο μαζί με τη σύζυγό του.

 

Εννέα από τα 21 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή, ο ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. Ενας από τα 21 διαπιστωμένα κρούσματα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους.  Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 30 και 69 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πολύ σύντομα αν αυξηθούν δραματικά και τα περιστατικά στη χώρα μας, εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά. Χθες, δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν για εργαστηριακό έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ μεγάλες αναμονές και να δοκιμάζεται το ήδη βεβαρημένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

 

Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη διαγνώστηκε με κοροναϊό ο 66χρονος συνταξιούχος που ταξίδεψε πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Ο 66χρονος που ήταν το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ήρθε σε επαφή -χωρίς προφυλάξεις- με ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Ρίου, το οποίο και εξετάστηκε. Το δέκατο διαπιστωμένο κρούσμα ήταν η σύζυγος του, η οποία ταξίδεψε, επίσης, μαζί του, σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Τα 21 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι συνταξιδιώτες του ζευγαριού, οι οποίοι -μετά τις εξετάσεις που έκαναν- διαπιστώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της κατάστασης, είναι ότι η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη Δυτική Ελλάδα. Η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τη διασπορά του κοροναϊού αποφάσισε στη λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν συνολικά την Ηλεία, τη Ζάκυνθο, την Αμαλιάδα, την Αχαΐα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι και χώροι συναθροίσεων για 48 ώρες.

 

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός, τόνισε ο κ.Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η κλινική εικόνα των  21 ασθενών είναι καλή.

«Όσον αφορά την ιχνηλάτηση έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν κλινικόεπιδημιολογικά κριτήρια». «Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες όπως σε όλο τον κόσμο» προσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους των περιοχών αυτών «να τους πούμε με διαφάνεια ότι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπια. Δεν χρειάζεται κανείς πανικός. Ιατρική βοήθεια αναζητούν όσοι έχουν τα σοβαρά περιστατικά της νόσου. Άνθρωποι που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό τους».

 

Σύσκεψη στη Δυτική Ελλάδα

Σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κοροναϊό, συγκάλεσε στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κοροναϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», προσθέτοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.