Μενού Κλείσιμο

Σε μαρασμό η αγορά…

Υπεραισιόδοξο κρίνει τον προϋπολογισμό του 18 ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Υπεραισιόδοξο κρίνει τον προϋπολογιμό του 2018 η επιμελητηριακή κοινότητα αλλά εκτιμά ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι τότε η χώρα θα μπορεί να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Πάντως με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2018 τα επιμελητήρια σημειώνουν ότι «η υπερφορολόγηση αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2018 στη Βουλή τόνισε ότι «η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018 για ανάπτυξη 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ είναι υπεραισιόδοξη, καθώς και αυτός ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν εξαντλήσει πλέον τη φοροδοτική τους ικανότητα. Εάν όμως ο στόχος τελικά επιτευχθεί, που όλοι ευχόμαστε, τότε πραγματικά θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να βγει από τη στενωπό των μνημονίων και να ακολουθήσει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασισμένο στην προσέλκυση και δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων.

Δημιουργεί, επίσης, συγκρατημένη αισιοδοξία η πρόβλεψη ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, όπως επίσης και η αναφορά στον προϋπολογισμό για νέα έξοδο στις αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «είναι η πλέον κρίσιμη αλλά και κατάλληλη περίοδος -καθώς φαίνεται ότι οι δανειστές έχουν σταματήσει να δυναμιτίζουν τις προσπάθειες της χώρας- να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και να προχωρήσει επιτέλους η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που άλλωστε αποτελεί εθνική προτεραιότητα».

«Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας δε θα πάψουμε να φωνάζουμε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα που καταδικάζει την οικονομία και την αγορά σε μαρασμό. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα φορολογικό σύστημα που θα στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι στην εξόντωση συνεπών φορολογουμένων πολιτών και επιχειρήσεων», καταλήγει ο κ. Μίχαλος.

 «Πόλεμος» ανακοινώσεων για τον προϋπολογισμό

«Οι τυχοδιώκτες της κυβέρνησης που πούλησαν ελπίδα με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έχουν το θράσος να ρωτούν τη Νέα Δημοκρατία τι διαφορετικό θα έκανε» απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση, σε σχόλιο «κύκλων» του υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό.

Η ΝΔ στην ανακοίνωση της υπενθυμίζει στο ΥΠΟΙΚ, γιατί όπως αναφέρει «αρνούνται προφανώς να καταλάβουν όσα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες», τα εξής:

-«Δεν θα είχαμε φορτώσει σε όλους τους Έλληνες το κόστος των 100 δισ. ευρώ της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη και δεν θα είχαμε επιβάλει 14,5 δισ. ευρώ μέτρα με το 3ο και το 4ο Μνημόνιο.

-Δεν θα είχαμε συμφωνήσει στους εξοντωτικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

-Δεν θα επιβάλλαμε υπερφορολόγηση και εσωτερική στάση πληρωμών για να υπερβούμε κατά 8,5 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017 τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να δείχνουμε «τα καλά παιδιά» στην τρόικα και να μοιράζουμε ελεημοσύνη στους Έλληνες που επλήγησαν ακόμη περισσότερο από τις ανερμάτιστες επιλογές της κυβέρνησης.

-Θα υλοποιούσαμε εμπροσθοβαρώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην πατρίδα μας, τους οποίους όλοι προέβλεπαν μέχρι το τέλος του 2014.

-Θα αλλάζαμε το μείγμα πολιτικής με μείωση φόρων και συμμάζεμα των δαπανών».

Την ίδια στιγμή η ΝΔ σημειώνει ότι θα μείωνε τις εξής δαπάνες:

-«Τις λειτουργικές δαπάνες. Που αντί να μειωθούν 200 εκατ. ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 876 εκατ. ευρώ το 2017 από την κυβέρνηση.

-Τις δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, όπως εμείς προτείνουμε, αυξήθηκαν 521 εκατ. ευρώ το 2017 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι το 2021 κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ!

-Τις δαπάνες προμηθειών. Που αντί να συγκρατηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε μία τετραετία με μία σοβαρή πολιτική για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και εκχώρησης (outsourcing) λειτουργιών, συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021!

-Τις μεταβιβάσεις σε λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Που αντί να μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ (π.χ. στους συγκοινωνιακούς φορείς), όπως εμείς υποστηρίζουμε με απλή τήρηση των προϋπολογισμών τους, αυτές συνεχίζουν να αυξάνουν μέχρι το 2021 επειδή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα χρήματα των φορολογουμένων!».

Η ΝΔ προσθέτει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αντί να επιδεικνύει τόσο θράσος, να ρωτά τη Νέα Δημοκρατία τι θα έκανε ως κυβέρνηση, «ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη για τα τόσα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Και σε υστερόγραφο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Η Νέα Δημοκρατία απαντά επισήμως στους κύκλους του υπουργείου των Οικονομικών, θεωρώντας ανήκουστο μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός, να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με τη «λογική» των διαρροών».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ