Μενού Κλείσιμο

Σε λευκό κλοιό

Πιερία:

Επί ποδός από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός της Π.Ε. Πιερίας, προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτό το οδικό δίκτυο και να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα από την κακοκαιρία

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας «αποδεικνύοντας έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας», όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην Πιερία.

Συνεργεία με μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο με ρίψη αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της.
Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της κακοκαιρίας, γίνονται παρεμβάσεις που περιλάμβαναν ρίψεις αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου προχώρησε η Π.Ε. Πιερίας στα σημεία:
-Βρία – Ελατοχώρι – Όρια νομού – Μοσχοπόταμος – Λαγόραχη
-Κάτω Μηλιά – Φωτεινά – Άγιος Δημήτριος – Όρια νομού
-Παλιό Ελευθεροχώρι – Αιγίνιο – Παλιάμπελα – Λιβάδι – Κολινδρός – Καστανιά –Παλαιόστανη – Μικρή Μηλιά – Αλώνια

Κατερίνη
Με το μηχανολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει να παρεμβαίνει άμεσα όπου απαιτείται, σε όλη την έκταση των διοικητικών ορίων του, ο Δήμος Κατερίνης αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.
Ειδικότερα, συνεργεία καθαρίζουν συνεχώς τους δρόμους, προκειμένου να λειτουργούν ομαλά οι συγκοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, οι αλατιέρες και τα αποχιονιστικά μηχανήματα, οι υδροφόρες με θαλασσινό νερό επιχειρούν διαρκώς στην πόλη της Κατερίνης, με έμφαση σε πεζοδρόμια, στάσεις αστικών λεωφορείων κ.ά. ενώ άμεση ήταν και η επέμβαση των υπαλλήλων του Δήμου Κατερίνης, οι οποίοι φρόντισαν να απομακρύνουν τα σπασμένα κλαδιά δέντρων στο κέντρο και σε οικισμούς της πόλης.
Επίσης, στο επίκεντρο των επιχειρήσεων είναι και οι περιοχές Λόφου, Ράχης, Πέτρας, Άνω και Μεσαίας Μηλιάς, Φωτεινών, Ρητίνης, Καρυών, Ελατοχωρίου κ.α.
Ο Δήμος Κατερίνης βρίσκεται και θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες αρχές, τους φορείς, για τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι δημότες καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.
Επιπλέον, ο Δήμος απευθύνει έκκληση στους δημότες προκειμένου να διευκολύνουν το έργο του αποχιονισμού από τα μηχανήματα του Δήμου και να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στις γωνίες των δρόμων, δίπλα σε άλλα οχήματα και γενικότερα σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται η στάθμευση, τόσο στους κεντρικούς όσο και στους συνοικιακούς δρόμους.

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
Με εντολή του Δημάρχου Βαγγέλη Λαγδάρη σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρέθηκε πολύ πριν την εκδήλωση των φαινομένων ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού.
Ειδικότερα το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής προστασίας και των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου τέθηκε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία καθώς και σε άμεση και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία.
Ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού είχε ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία των μηχανημάτων, του μηχανολογικού εξοπλισμού και στην προμήθεια αλατιού, ενώ κάλεσε τους πολίτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως είναι η μόνωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, αλλά και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μετακινήσεων με τα οχήματά τους.
Πάντως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αποχιονισμού (χιόνι, πάγο, ρίψη άλατος κ.λπ.) μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο στα τηλ.: 2353023008 και 2353031899 και 2353350100 και για έκτακτες ανάγκες καθ όλο το 24ωρο με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνο Κακάνη στο τηλ: 6980851516 και τον υπεύθυνο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Θωμά Γκέκα στο τηλ: 6972059298.

Δήμος Δίου-Ολύμπου
Και στο Δήμο Δίου-Ολύμπου από νωρίς τα συνεργεία για τον απογχιονισμό των δρόμων, έπιασαν από νωρίς δουλειά, απομακρύνοντας το χιόνι από τα κεντρικά οδικά δίκτυα του Λιτοχώρου και των Παραδοσιακών Οικισμών, ενώ όπου χρειάστηκε έριξαν αλάτι.
Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισε το Λιτόχωρο, όπου στον κεντρικό δρόμο (ιδιαίτερα στα σημεία με ανηφόρα) για κάποιο διάστημα η κυκλοφορία γινόταν με δυσκολία, ενώ ο οικισμός για αρκετή ώρα έμεινε και χωρίς ρεύμα.
Σε γενικές γραμμές πάντως, σύμφωνα με την πληροφόρηση από το Δήμο, «η κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές αρτηρίες διεξάγεται κανονικά ενώ για τις περιοχές με υψόμετρο άνω των 300 μέτρων η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική (Λιτόχωρο, Παλαιός Παντελεήμων, Παλαιοί Πόροι, Άνω Σκοτίνα).»

Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Πιερίας:
Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Φροντίζετε πριν από κάθε μετακίνηση σε χιόνια, το ρεζερβουάρ σας να είναι, για κάθε ενδεχόμενο, πάντα γεμάτο με καύσιμα.
Η απόσταση ακινητοποίησης στο χιόνι και τον πάγο είναι 10 φορές υψηλότερη από ότι είναι στο στεγνό οδόστρωμα. Προβλέψτε λοιπόν παραπάνω χρόνο για να φθάσετε στον προορισμό σας.
Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες στο κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου σας έτσι ώστε να αποφύγετε το «σπινιάρισμα» των τροχών.
Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το σπινιάρισμα των τροχών κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σας είναι να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πολύ ήπια. Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα και οι τροχοί του αυτοκινήτου σας γυρίζουν «τρελά» πάνω στο χιόνι, βάλτε 2η ταχύτητα και ξεκινήστε πολύ αργά.
Τετραπλασιάστε την απόσταση ασφαλείας. Η απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο αυτοκίνητο θα σας δώσει αρκετό χρόνο να σταματήσετε.
Προσπαθήστε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων αλλά και την επόμενη κίνηση σας για να έχετε περισσότερο χρόνο χειρισμών και αντίδρασης.
Τα φώτα διασταυρώσεως (μεσαία) τα έχουμε πάντα αναμμένα, ώστε να μας βλέπουν και για να μην πιάνουν χιόνι.
Αν χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες, θυμηθείτε:
-οι αλυσίδες μπαίνουν στους κινητήριους τροχούς
-μετά από λίγα μέτρα κίνησης τις ξανατεντώνουμε
-όταν φοράμε αλυσίδες η ανώτατη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 50 km/h.
Κρατήστε το αυτοκίνητό σας καθαρό. Το τακτικό ξέπλυμα με καθαρό νερό μειώνει τη διάβρωση που προκαλείται από τα χημικά, το αλάτι και το χαλίκι που χρησιμοποιείται για την απόψυξη των δρόμων.
Προσοχή στις γέφυρες και τις άνω διαβάσεις. Σε αυτές τις επιφάνειες ο πάγος σχηματίζεται γρηγορότερα, για αυτό προσαρμόστε ανάλογα την οδήγησή σας.
Να βλέπετε και να σας βλέπουν. Φροντίστε την ορατότητα κρατώντας τα φώτα σας αναμμένα και το παρμπρίζ σας καθαρό.
Όταν πρόκειται να ακινητοποιήσετε για ώρες το αυτοκίνητό σας μην τραβάτε το χειρόφρενο γιατί παγώνει και δεν επανέρχεται.
Αν υποψιάζεστε ότι θα χιονίσει, σηκώστε τους υαλοκαθαριστήρες από το παρμπρίζ για να μην κολλήσουν με τον πάγο πάνω στο παρμπρίζ.
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεχάστε τα «πιτσιλιστήρια». Το νερό, ακόμα και με αντιπηκτικό, παγώνει ακαριαία, γίνεται φιλμ πάγου και θα χρειαστείτε σπάτουλα ή θα περιμένετε κάνα δίωρο να δουλέψει το καλοριφέρ για να λιώσουν οι πάγοι στα τζάμια.
Κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, οι χειρισμοί πρέπει να είναι αργοί και προοδευτικοί, αφού πάνω στο χιόνι και ειδικά στον πάγο η αλλαγή πορείας και γενικά η μεταβολή της κινητικής κατάστασης του αυτοκινήτου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερη. Προχωρείτε αργά και σταθερά, παίρνετε τις στροφές «γλυκά» και προσοχή στο φρένο: το ABS βοηθάει αλλά δεν κάνει θαύματα!
Αποφύγετε τις ουρές βιαστικών και εκνευρισμένων, είναι σίγουρο ότι κάποιος αγανακτισμένος θα κάνει «τη στραβή».
Αν δε μπορείτε να τους προσπεράσετε με ασφάλεια, αφήστε τους να απομακρυνθούν, όπως ξέρετε η αγανάκτηση στο δρόμο είναι «κολλητική».
Το καλοριφέρ χρησιμοποιήστε το με μέτρο και σε θερμοκρασία ανθρώπινη: η υπερβολική ζέστη θα σας νυστάξει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.
Όταν γλιστράτε στο χιόνι και αυτό μπορεί να είναι συνεχές, οδηγείστε προς την πλευρά τις ολίσθησης, μη φρενάρετε απότομα, αλλά, πατήστε το συμπλέκτη (αυτό θα προσφέρει στους τροχούς περισσότερη πλευρική πρόσφυση) διορθώστε την πορεία με απαλές κινήσεις στο τιμόνι και φρενάρετε μαλακά, αν χρειαστεί.
Φρενάρισμα. Πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τύχει κάποιο μη προγραμματισμένο φρενάρισμα και άσχετα από το πόσο καλό σύστημα διαθέτει το αυτοκίνητό σας, υπάρχει κίνδυνος αυξημένης ολίσθησης. Σε περίπτωση που είστε αναγκασμένοι να φρενάρετε απότομα προσπαθήστε να πατάτε και να αφήνετε το φρένο τόσο όσο να μην μπλοκάρουν οι τροχοί του αυτοκινήτου σας.
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας:
-ενημερώνει ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού.
-συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης.

a

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ