Μενού Κλείσιμο

Σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είναι έτοιμη για κάθε φυσικό φαινόμενο, διαβεβαιώνει η Σ. μαυρίδου

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, «έθεσε αμελλητί σε άμεση ετοιμότητα το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας»

«Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είναι έτοιμη για κάθε φυσικό φαινόμενο», αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στη βόρεια Πιερία.

Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, άμεση ήταν η ενημέρωση της κ. Μαυρίδου από τον Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, Γεώργιο Τζήμα για την σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Πιερία.

Πιο συγκεκριμένα:

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:37 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Αιγίνιο Πιερίας, όπου σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 29 χλμ. βόρεια της Κατερίνης και το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 2 χλμ.

Προηγήθηκε και άλλος στην περιοχή σε λίγες ώρες, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα πάντα, με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα σύνορα του νομού Θεσσαλονίκης με τον νομό Πιερίας

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, έθεσε αμελλητί σε άμεση ετοιμότητα το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας για την εμπλοκή τους σε αντιμετώπιση πιθανών καταστροφών εάν και εφόσον υπάρξει συνέχιση των σεισμικών φαινομένων.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους συμπολίτες μας, σύμφωνα με τις Οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.):

Τι πρέπει να κάνεις από τώρα: Προετοιμάσου

-Ενημερώσου για το σεισμό, τη σεισμικότητα της περιοχής και τα μέτρα προστασίας

-Συζήτησε με τα μέλη της οικογένειάς σου και επισήμανε ποια είναι τα κατάλληλα σημεία προφύλαξής σου ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια  είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από ένα σεισμό.

-Εφοδιάσου με μερικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κ.λπ.

-Μερίμνησε ώστε να είναι ασφαλές το σπίτι σου. Επισήμανε επικινδυνότητες και προσπάθησε να τις μειώσεις. Τοποθέτησε σε χαμηλά ράφια τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα. Στήριξε κατάλληλα τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κ.ά.. Μην κρεμάς βαριά αντικείμενα στους τοίχους πάνω από τα κρεβάτια. Διόρθωσε βλάβες που τυχόν υπάρχουν στο κτίριο π.χ. διαρροές, ρωγμές.

-Λάβε μέρος σε ασκήσεις ετοιμότητας.

Τι πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο

-Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι  και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

-Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του,. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή  έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Εάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο

-Απομακρύνσου από τις προσόψεις των  κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν), και προφυλάξου κατάλληλα.

-Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα (tsunamis).

-Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, εάν οδηγείς, και  στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Τι πρέπει να κάνεις μετά το σεισμό: Εφάρμοσε το προσεισμικό σχέδιο σου

-Εκκένωσε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο, αφού πρώτα κλείσεις τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού, φορέσεις κατάλληλα για την εποχή ρούχα και παπούτσια και πάρεις μαζί σου τα εφόδια έκτακτης ανάγκης που θεωρείς απαραίτητα.

-Προσπάθησε να μην χρησιμοποιήσεις άσκοπα το τηλέφωνό σου ή το αυτοκίνητό σου. Οι γραμμές τηλεφωνίας πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και οι οδικοί άξονες πρέπει να είναι ελεύθεροι.

-Κατέφυγε στον προεπιλεγμένο ανοιχτό, κοντινό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.λπ.), μακριά από τις προσόψεις των κτιρίων ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

-Περίμενε μετασεισμούς. Οι μετασεισμοί που ακολουθούν έναν ισχυρό σεισμό μπορεί να προξενήσουν επίσης βλάβες στα κτίρια.

-Βοήθησε συνανθρώπους σου που έχουν ανάγκη. Μην μετακινήσεις βαριά τραυματισμένους, παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν περισσότερο. Ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική: 199, Ε.Κ.Α.Β.: 166 αλλά και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 112).

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ