Μενού Κλείσιμο

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, στο επίκεντρο της σύσκεψης του Οργάνου

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας  με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας  Σοφίας Μαυρίδου, συμμετείχαν  ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μακεδονίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης και Λιτοχώρου, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού -αρμόδιος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ- εκπρόσωποι των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων και  της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων και εκπρόσωποι των διαχειριστών των καταφυγίων της Πιερίας.

Οι παριστάμενοι  εξέτασαν και αποφάσισαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του συντονισμού και της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στην εκτέλεση των έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας, στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η κ. Μαυρίδου επεσήμανε ότι «στόχος μας για το 2018 είναι η περαιτέρω συνεργασία μας και ο συντονισμός των δράσεών μας, στην υλοποίηση των προληπτικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως είναι από την πλευρά μας ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Μέσα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των δεδομένων για το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», μέσα από τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ) των Δήμων έχει γίνει η καταγραφή του διαθέσιμου ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων (μηχανήματα έργου) που διαθέτουν, ώστε την κατάλληλη στιγμή να είμαστε σε θέση να συνεργήσουμε αποτελεσματικά και να κινητοποιήσουμε το κατάλληλο δυναμικό για την ταχύτερη δυνατή κατάσβεση της όποιας εκδηλούμενης πυρκαγιάς».

Η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξήρε το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη τους για το ζήλο, την οργάνωση  και το συντονισμό που επιδεικνύουν σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης φαινομένων εκτάκτων αναγκών.

Ένα επίκαιρο θέμα που έθεσε η κ. Σοφία Μαυρίδου προς συζήτηση, είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από φωτιές/πυρκαγιές σε ευαίσθητες περιοχές νόμιμης αλλά κυρίως παράνομης εγκατάστασης/camping καθώς και την ετοιμότητα όλων των φορέων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Στο φετινό ΣΟΠΠ για την αντιπυρική περίοδο προσκλήθηκαν εκτός των άλλων και οι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών της Πιερίας (ή/και φορέων που εκμεταλλεύονται δασικές εκτάσεις) οι οποίοι και αυτοί συστρατεύονται για την προστασία των δασών, είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά.

Ζητήθηκε από το ΣΟΠΠ της ΠΕ Πιερίας να ανανεώσει την εξουσιοδότηση προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας  -με σκοπό την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου -για τη λήψη σχετικής απόφασης εφαρμογής του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών με την απαγόρευση διαμονής ή ελεύθερης κατασκήνωσης στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου καθώς και στα δάση και δασικές εκτάσεις  της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου, των Πιερίων και του Τιτάρου, από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή της επόμενης ημέρας. Να σημειωθεί ότι η έκδοση της σχετικής απόφασης από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας παρέχεται για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και  εφόσον έχει μεταφερθεί νόμιμα η αρμοδιότητα σε αυτήν ,με δεδομένο ότι οι προβλέψεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ημερήσιο χάρτη ανέρχονται στον 4ο ή 5ο βαθμό επικινδυνότητας ή με βαθμό επικινδυνότητας 3 κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες και εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με τις εθελοντικές οργανώσεις, αυτές  εποπτεύονται διοικητικά από τα τμήματα πολιτικής προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ επιχειρησιακά εκπαιδεύονται και ενεργοποιούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας γίνεται μέσω του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας.

Οι παριστάμενοι συνηγόρησαν στη σημασία του έγκαιρου εντοπισμού και αναγγελίας δασικής πυρκαγιάς και της άμεσης μετάβασης στο σημείο για τη γρήγορη αντιμετώπισής της και ανακοίνωσαν  προληπτικά μέτρα (μην καίτε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους το καλοκαίρι, μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα τους θερινούς μήνες), μην κάνετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες), μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο, μην πετάτε σκουπίδια στο δάσος, να δημιουργήσετε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας κλαδεύοντας δέντρα και θάμνους, να καθαρίσετε και να απομακρύνετε σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων ξερά φύλλα, χόρτα, κλαδιά κ.ά., να εφοδιαστείτε και να συντηρείτε επαρκείς οικιακούς πυροσβεστήρες, να προμηθευτείτε σωλήνα ποτίσματος με μήκος όσο και η περιοχή που θέλετε να προστατεύσετε κ.α.) που πρέπει να ληφθούν από όλους τους πολίτες.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα (μέσα και ανθρώπινο δυναμικό) και εξέφρασαν τις δικές τους προτάσεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα μιας επιχείρησης σε περίπτωση πυρκαγιάς μέσα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ