Μενού Κλείσιμο

Σε εγρήγορση η Ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού

Η ετοιμότητα θα κριθεί στην… ώρα της

Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός για τον ιό που έφτασε για τα καλά στην Ευρώπη και ταλαιπωρεί την Ιταλία. Σε ΠΝΠ προχωρά η κυβέρνηση, ώστε αν χρειαστεί να μην χαθεί ούτε ώρα στη λήψη πρόσθετων μέτρων

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πρόληψης που αφορούν στον κοροναϊό. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό και εκτός των μέτρων πρόληψης εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
-Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
-Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
-Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
-Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
-Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.
«Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κοροναϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Ο κοροναϊός «χτυπά» τους τουριστικούς πράκτορες
Υποχρεούμαστε να συστρατευτούμε, να είμαστε ευέλικτοι , διότι εμείς είμαστε μάχιμη ομάδα, είμαστε οι παγκόσμιοι διακινητές της τουριστικής βιομηχανίας» τονίζει σύμφωνα με το ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης.
Ο ίδιος τονίζει, «δεν πανικοβάλλεται η χώρα, ο κοροναϊός δεν υπάρχει στην χώρα» ενώ σ’ ότι αφορά τις εκδρομές, είτε είναι σχολικές είτε από κανονικά γκρουπ, οι οποίες έχουν όλες ανασταλεί, «οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ταξιδιώτες» συμπληρώνοντας ότι ενώ σε περιπτώσεις ιών κτλ. δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη προς τον επιβάτη, «δεν χρεώνουμε ακυρωτικά προς τους εκδρομείς».
Επισημάνθηκε δε, ότι η Ομοσπονδία θα κινηθεί με το νομικό της τμήμα για την κάλυψη των υποχρεώσεων που εκκρεμούν μεταξύ τουριστικών πρακτόρων αλλά και ξενοδόχων των δυο χωρών, «ώστε, να υπερασπιστούμε όλα μας τα μέλη» αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλίδης.
Τουριστικός πράκτορας της Πιερίας χάνει 80.000 ευρώ
Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης από τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας για αναστολή όλων των ταξιδιών στην Ιταλία, όπως αναφέρει το ethnos.gr ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων νομού Πιερίας και ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου της Κατερίνης που ειδικεύεται στον εισερχόμενο τουρισμό, Νίκος Παυλίδης, «τουλάχιστον για 5-6 γκρουπ χάνω 80.000 ευρώ από αεροπορικές θέσεις που είχα δεσμευμένες».
Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει ούτε αρνητική, αλλά ούτε και θετική απάντηση, σχετικά με το ζήτημα, για επιστροφή χρημάτων.
Σ’ ότι αφορά τις ακτοπλοϊκές θέσεις, από Ηγουμενίτσα προς Μπάρι, Μπρίντεζι ή Βενεταία, «εκεί, η κατάσταση είναι πιο ευέλικτη, και μου αφήνουν ‘ανοιχτά’ εισιτήρια για την επόμενη σεζόν» προσθέτει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων νομού Πιερίας και ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου της Κατερίνης που ειδικεύεται στον εισερχόμενο τουρισμό, Νίκος Παυλίδης.
Οπως αναφέρει ο κ. Παυλίδης, οι ακυρώσεις στο 100% έρχονται σε μια «νεκρή» περίοδο για τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι είχαν προγραμματισμένα γκρουπ για σχολεία αλλά και ενήλικες από/προς Ιταλία.
«Υπήρχαν κλεισμένα γύρω στα 2.200 άτομα, τα οποία ακυρώνονται τελείως’ υπήρχαν και κάποια 5-6 γκρουπ ενηλίκων ειδικού ενδιαφέροντος όπως για οινοτουρισμό, όμως, τα πάντα αναστέλλονται» αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του, όχι μόνο για τις τρέχουσες ακυρώσεις, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Ενα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας εστιάζει στον σχολικό τουρισμό, και συγκεκριμένα από Ιταλία, ωστόσο, μέσα σ’ αυτό το διάστημα, περιμέναμε να κλείσουμε κι άλλες δουλειές, οπότε με χρονικό ορίζοντα, τα μέσα Μαΐου, που είναι η σεζόν τους, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου κίνηση» εξηγεί στο ethnos.gr ο κ. Παυλίδης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.