Μενού Κλείσιμο

Σε 24ωρη απεργία (και) οι Δημοτικοί Υπάλληλοι Πιερίας

Καμιά περικοπή, σε κανένα επίδομα

Στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, συμμετέχουν και οι δημοτικοί υπάλληλοι Εργαζομένων Πιερίας, επιχειρώντας να στείλουν «μήνυμα» πως δεν πρόκειται  να συναινέσουν σε περικοπές επιδομάτων και ειδικά εκείνων που αφορούν την Επικίνδυνη και Ανθυγιεινή εργασία.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση δραστική περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και απένταξης ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του Επιδόματος. Οι ίδιοι σημειώνουν πως «κατ’ απαίτηση των δανειστών η κυβέρνηση δέχθηκε περικοπή κατά 32% του προβλεπόμενου κονδυλίου και τώρα αναζητεί τρόπους να την εφαρμόσει, βάζοντας σε πρώτη φάση στο στόχαστρο χιλιάδες εργαζόμενους στην Καθαριότητα και τα Τεχνικά Συνεργεία των Δήμων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην λάβουν το Επίδομα από τον μήνα Μάρτιο κιόλας.»

Η απόφαση της περικοπής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που μεθοδεύεται εδώ και μήνες, τους βρίσκει κάθετα αντίθετους, δηλώνοντας πως θα παλέψουν για να μην γίνει πράξη. Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη καταβολή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, την κατοχύρωση του και την επέκταση του και σε άλλες ειδικότητες, όπως επίσης και την κατάργηση του συμψηφισμού του Επιδόματος με την προσωπική διαφορά.

Πέρα από την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη περικοπή επιδομάτων τους, αντιδρούν επίσης και στην εφαρμογή των διατάξεων του «Κλεισθένη Ι» βάσει των οποίων από 1η Ιανουαρίου 2019 καταργήθηκε ο Προληπτικός Έλεγχος Δαπανών των Ο.Τ.Α. από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μεταφέρθηκε το σύνολο της οικονομικής ευθύνης στους εργαζόμενους στις Οικονομικές Υπηρεσίες, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη τους Αιρετούς. «Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Ο.Τ.Α. και φορτώνει με ευθύνες στους εργαζόμενους που δεν τους αναλογούν», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αίτημα της Ομοσπονδίας τους είναι η άμεση κατάργηση των διατάξεων του σχετικού νόμου με τις οποίες οι Αιρετοί απαλλάσσονται κάθε ευθύνης των διαδικασιών εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, την επαναφορά του Προληπτικού Ελέγχου, την πλήρη απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε Πειθαρχική ή Ποινική ευθύνη σχετική με την Οικονομική Διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται Βαριά Αμέλεια ή Δόλος και την κατάργηση δημιουργίας και λειτουργίας Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου στους νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.

Με την σημερινή κινητοποίησή τους όπως επισημαίνουν, στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης Δημοτικών Υπηρεσιών, σε μικρό ή μεγάλο Δήμο και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία παράλληλα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής, δηλώνει «αποφασισμένη να παλέψει και να ανατρέψει κάθε μεθόδευση που στόχο έχει να πλήξει το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. και να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα. Διεκδικούμε την ΑΜΕΣΗ κατάργηση των άρθρων 61του Ν.3979/2011 και του άρθρου 43 του Ν.4257/2014 με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτες υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.», καταλήγει η σχετική ενημέρωση

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ