Μενού Κλείσιμο

Σχέση μεταξύ βελτίωσης της διάθεσης και αλλαγών στον ύπνο λόγω οξείας χορήγησης νικοτίνης σε μη καπνιστές με μείζονα κατάθλιψη

Δημοσίευση από National Library of Medicine

Σχέση μεταξύ βελτίωσης της διάθεσης και αλλαγών στον ύπνο λόγω οξείας χορήγησης νικοτίνης σε μη καπνιστές με μείζονα κατάθλιψη

Σύνοψη

Ιστορικό: Η οξεία χορήγηση επιθεμάτων νικοτίνης προκάλεσε αύξηση του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM) σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη που δεν καπνίζουν καθώς και κλινική βελτίωση της διάθεσης. Αντικαταθλιπτική δράση παρατηρήθηκε επίσης μετά από τέσσερις συνεχείς ημέρες χορήγησης νικοτίνης. Ο κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να παρατηρηθεί η σχέση μεταξύ των αλλαγών στις μεταβλητές του ύπνου REM και της διάθεσης σε ασθενείς μη καπνιστές με μείζονα κατάθλιψη.

Μέθοδος: Δεκαπέντε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη (DSM-III-R) μελετήθηκαν κάτω από τις ακόλουθες εργαστηριακές συνθήκες ύπνου: εξοικείωση, δύο ολονύχτιες καταγραφές πολυυπνογραφίας, η πρώτη ήταν το επίπεδο αναφοράς και η δεύτερη ήταν με επίθεμα νικοτίνης (17,5 mg) τη νύχτα. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν σημεία στίξης HAMD-21 ίσα ή μεγαλύτερα από 18 για να γίνουν δεκτοί στη μελέτη. Μια μικρή κλίμακα HAMD (10 αντικείμενα) και παρενεργειών χρησιμοποιήθηκε καθημερινά κατά τη διάρκεια των δύο νυχτών εγγραφής.

 

Αποτελέσματα: Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του χρόνου ύπνου REM και μείωση του σταδίου II ύπνου όταν οι ασθενείς ήταν με επιθέματα νικοτίνης. Δέκα ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση (μείωση 30% στο HAMD 10 αντικειμένων), το πρωί μετά τη νικοτίνη. Όλοι τους αύξησαν επίσης τον χρόνο ύπνου REM πάνω από την αρχική τους τιμή. Οκτώ ασθενείς από αυτούς με σημαντική βελτίωση είχαν σύντομη καθυστέρηση ύπνου REM κάτω από 60 λεπτά κατά την έναρξη.

 

Συμπεράσματα: Η υπερευαισθησία του χολινεργικού συστήματος μπορεί να σχετίζεται με την επίδραση ενίσχυσης του ύπνου REM που παρατηρείται σε ορισμένους από τους ασθενείς όταν έλαβαν νικοτίνη και επίσης σχετίζεται με την κλινική βελτίωση. Ο ρόλος της ακετυλοχολίνης στην κατάθλιψη θα μπορούσε να διερευνηθεί με τη χορήγηση διαδερμικών επιθεμάτων νικοτίνης.

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο  https://www.replacesmoke.com/ είναι ένα βοηθητικό μέσο πρόσληψης νικοτίνης μέσω των υγρών αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis με ελάχιστες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό σε σύγκριση με το συμβατικό κάπνισμα. Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας επισημαίνει ότι είναι 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα τσιγάρου. Η ιατρική κοινότητα και επιστήμονες του χώρου υποστηρίζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως ένα αποτελεσματικό μέσο διακοπής καπνίσματος και βελτίωση της κλινικής εικόνας σε μόλις δύο βδομάδες.

 

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.