Μενού Κλείσιμο

Ρημαδιό έργο εκατομμυρίων!

Φωτογραφίες «σοκ» από τα διυλιστήρια της Μόρνας

Επιστολή και φωτογραφικό υλικό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας στον Εισαγγελέα Κατερίνης στον Υπουργό Εσωτερικών και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων της Μόρνας!

Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα διυλιστήρια της Μόρνας τα οποία κατασκευάστηκαν για να διυλίζουν το νερό από το φράγμα της περιοχής και να το στέλνουν σε 37 χωριά (κυρίως της Βόρειας) Πιερίας.

Από τον Ιούνιο του έτους 2008 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των Διυλιστηρίων της Μόρνας και η τοποθέτηση αγωγών μήκους 107 χιλιομέτρων για την μεταφορά νερού προς 37 χωριά της Πιερίας. Τα Διυλιστήρια είχαν δυναμικότητα διύλισης 15.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 25%.

Η σημερινή εικόνα των Διυλιστηρίων της Μόρνας, αναφέρει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, αποδεικνύει την πλήρη εγκατάλειψη του έργου.

Στην ίδια επιστολή, τονίζει πως «Τα διυλιστήρια, ένα έργο ηλικίας μόλις 9 ετών, δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια, οι εγκαταστάσεις δεν φυλάσσονται, οι πόρτες των κτιρίων έχουν παραβιαστεί και οι ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του έχει λεηλατηθεί. Έχουν αφαιρεθεί οι ηλεκτρικοί κινητήρες των αντλιών και των κομπρεσέρ που πριν λίγα χρόνια έστελναν νερό σε 37 χωριά της Πιερίας.

Το φράγμα της Μόρνας παρουσιάζει επίσης την ίδια εικόνα! Κάποια χωριά της Πιερίας, ενώ το φράγμα είναι γεμάτο, δεν έχουν νερό για να πλυθούν, ο δε αγωγός εκτόνωσης του φράγματος είναι ανοιχτός με αποτέλεσμα το νερό να καταλήγει στο ρέμα.»

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας κοινοποίησε σχετική επιστολή και το φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεσή της στην Εισαγγελία Κατερίνης, στον Υπουργό Εσωτερικών και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας από την ΔΕΥΑΚ Κατερίνης η οποία πριν λίγες μέρες, μετά την διάλυση του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Νομού Πιερίας, έχει αναλάβει την διοίκηση του έργου, να απαντήσει δημόσια στα εξής ερωτήματα:

-Γιατί δεν λειτουργούν τα διυλιστήρια του τέως Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Νομού Πιερίας;

-Αν γνώριζε η ΔΕΥΑ Κατερίνης σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις όταν ανέλαβε την λειτουργία τους

-Ποιο είναι το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί το έργο;

-Αν θα επαναλειτουργήσουν τα διυλιστήρια της Μόρνας υπό την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ή ο Δήμος Κατερίνης προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει τις υποδομές του έργου

Να σημειωθεί οτι στις 18 Οκτωβρίου 2017 η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας είναι προσκεκλημένη από την Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Τα παραπάνω στοιχεία θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές όπως και το αίτημα για άμεσο έλεγχο του έργου και απόδοση ευθυνών για τυχόν παραλείψεις και παραβάσεις καθήκοντος.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ