Μενού Κλείσιμο

«I Can’t Breathe» – Ζητά παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας

Έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας απευθύνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Can’t Breathe», ζητώντας την παρέμβασή του, μετά τις πρόσφατες δημόσιες αναφορές (καταγγελίες) πολιτών.

Πολίτες που διαβιούν σε περιοχές πέριξ της τάφρου (ακόμη και σε απόσταση μακριά από αυτήν), το τελευταίο διάστημα με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για «αφόρητη κατάσταση» και για δυσωσμία που επικρατεί για κάποιες ώρες σε σημείου να προκαλεί «ναυτία», ακόμη και την αίσθηση «καψίματος στο λαιμό και στη μύτη»

Η Ο.Π.Π. «ICan’tBreathe», ζητά από τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ομάδα και να παρέμβει με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο, για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας, έχει ως εξής:

«Αξιότιμες  κυρίες  και  κύριοι, 

Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνης

Η ρύπανση της αντιπλημμυρικής τάφρου, από την απόρριψη μη επεξεργασμένων λυμάτων, έχει τους τελευταίους τρεις μήνες σταματήσει. Το νερό, πλέον, είναι καθαρό και η στάθμη του αρκετά μειωμένη.

Δυστυχώς, όμως, η μυρωδιά εξακολουθεί να υφίσταται, κυρίως τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ. Η μόνη διαφορά είναι ότι, οι πολίτες αυτό το καλοκαίρι, εκτός από τη μυρωδιά κόπρου, αντιλαμβάνονται  και μια νέα μυρωδιά την οποία την περιγράφουν σαν καψαλισμένο κοτόπουλο, άλλοι σαν κοτόσουπα.  Πάρα πολλοί διαμαρτύρονται δε, ότι η μυρωδιά αυτή είναι τόσο έντονη που τους προκαλεί ναυτία, ενώ υπάρχουν αναφορές από κάτοικους των Ευαγγελικών και των όμορων συνοικιών, για αίσθηση καψίματος στον λαιμό και στη μύτη.Πληροφορηθήκαμε ότι, είναι πολύ πιθανόν η νέα αυτή μυρωδιά να προέρχεται είτε από καύση ζωικών υποπροϊόντων (ακατάλληλων για κατανάλωση) είτε από  άλλη  διεργασία τους για την παραγωγή ζωοτροφών. Στην πρώτη περίπτωση, γνωρίζουμε από έγγραφα της Δ/νσης Κτηνιατρικής Πιερίας, ότι στη μόνη επιχείρηση μπορεί να γίνεται καύση, οι αποτεφρωτήρες μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον, δεν ήταν εγκεκριμένοι (δεν πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές).

Ενδεικτικά σας μεταφέρουμε τα ακόλουθα σχόλια, από την ομάδα στο fb.

“Ειναι ανησυχητικό που όλοι έχουμε τα ίδια συμπτώματα: κάψιμο στο λαιμό και στη μύτη και αναγούλα….”

“Δε  γίνεται  άλλο!!!  Έχουμε  και  προβλήματα  υγείας  τα  οποία  επιδεινώνονται  όταν  δεν κοιμόμαστε σωστά!! Το δωμάτιο του παιδιού έχει γεμίσει βρώμα την οποία αναπνέει όπως και εμείς όλη αυτήν την ώρα!!Κάνω έκκληση στην ομάδα!”

“Πολλά βραδιά και πρωινά νομίζω πως το σπίτι μου είναι χτισμένο μέσα σε βόθρο αυτή τη στιγμή και εγώ είμαι Έτοιμος να κάνω ό,τι χρειαστεί για την ποιότητα της ζωής μου και την σύζυγος μου και των γειτόνων μου Και όλων των κατοίκων της πόλης”

“Αυτή η μυρωδιά και αυτή η κατάσταση έχει γίνει πλέον η καθημερινότητά μας… Αηδία, αναγούλα και αγανάκτηση κάθε μερα….ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ……”

“Στο σχολείο των παιδιών μέσα στην τάξη βρωμούσε σημερα.Τα παιδιά αναγουλιάζουν κάθε πρωί πριν φτάσουν στο σχολείο! Με τι συνείδηση κοιμούνται τα βράδια”

Κάνουμε έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας. Σας παρακαλούμε θερμά, ως θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας, να την υποστηρίξετε προς το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας. Σταθείτε πολύτιμοι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια της ΟΠΠ, με δημόσια παρέμβασή σας ή όπως άλλως κρίνετε προσφορότερο, για να λυθεί το πρόβλημα αυτό που έχει διαταράξει την ψυχική μας υγεία ενώ υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες και για τη σωματική.

Περιμένουμε εναγωνίως την ανταπόκρισή σας»

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ