Μενού Κλείσιμο

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά η εφαρμογή σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ- Πώς λειτουργεί

Στην τελική ευθεία η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που από 1η Ιουλίου ξεκινάει εφαρμογή σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Με την εφαρμογή της, το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες, θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές αρχές.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική υπουργική απόφαση και τον οδηγό εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου της εργασίας και τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του νέου Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ IΙ».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ II οδηγεί σε ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού και του πραγματικού χρόνου εργασίας.

Συγκεκριμένα:

1. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης-λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Με το ισχύον καθεστώς του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ο προγραμματισμός εργασίας υποβάλλεται σε αδόμητο κείμενο με επισυναπτόμενα αρχεία.

2. Όλες οι πληροφορίες για τον προγραμματισμό, καθώς και τα δεδομένα της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον πραγματικό χρόνο εργασίας, θα είναι διαθέσιμα στους εργαζόμενους, μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr) και σε μορφή ημερολογίου. Σήμερα, είναι διαθέσιμες εκ των υστέρων μόνο οι δηλώσεις του εργοδότη.

3. Για πρώτη φορά, θα καταγράφονται όλοι οι τύποι άδειας, καθώς και οι ωροάδειες. Σήμερα, υποβάλλεται ετησίως απολογιστική δήλωση μόνο για την κανονική άδεια.

4. Και φυσικά με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφεται για πρώτη φορά ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν την προσέλευση και την αποχώρησή τους από την εργασία και μέσω app εφαρμογής, σκανάροντας την κάρτα εργασίας τους, που θα απεικονίζεται στο κινητό τηλέφωνο σε μορφή QR code, όπως ακριβώς γινόταν με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και η πληροφορία θα διαβιβάζεται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II.

Με την ψηφιακή κάρτα κατοχυρώνεται το ωράριο και οι αμοιβές των εργαζομένων, καθώς εισάγονται δύο νέες δικλείδες ασφαλείας:

1. Η έναρξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II. Το ίδιο και η λήξη.

2. Ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας, ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.

Έτσι, ο έλεγχος γίνεται αυτόματος και αντικειμενικός και αποτρέπονται φαινόμενα υποδηλωμένης-αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης ζητά από τον εργαζόμενο να μην «χτυπήσει» την κάρτα κατά την προσέλευση ή να δηλώσει αποχώρηση, αλλά να παραμείνει στη δουλειά, θα εντοπίζονται πολύ πιο εύκολα από τον έλεγχο.

Για τις τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους η απογραφή θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 30 Ιουνίου και θα ακολουθήσει από 1ης Ιουλίου η εφαρμογή της κάρτας, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα απογραφούν από 1/10/2022 έως και 30/11/2022.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα γίνει σε δύο στάδια: απογραφή εργαζομένων/προγραμματισμός εργασίας -καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας».

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ