Μενού Κλείσιμο

Πρώτο «στοπ» στους «χωρίς μεσάζοντες»

Εφαρμόζοντας τον νέο νόμο ο Δήμος, δεν έδωσε τη σχετική άδεια για διανομή προϊόντων στην Εμποροπανήγυρη

Ο Δήμος Κατερίνης απέρριψε το αίτημα της ομάδας και δεν επέτρεψε την χρήση της Εμποροπανήγυρης την οποία διέθεται επί 6 χρόνια για την οργάνωση των «Αγορών Χωρίς Μεσάζοντες»! Ο λόγος; Το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, και από τους τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον έναν της Νέας Δημοκρατίας.

Η 70η διανομή ωστόσο έγινε την Κυριακή το πρωί στο Πάρκινγκ των δικαστηρίων (και όχι το Σάββατο, στην Εμποροπανήγυρη), όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι επειδή ο Δήμος Κατερίνης επικαλείται το άρθρο 37 του νέου νόμου περί «Αγορών καταναλωτών» που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από 69 διανομές τα τελευταία 6 χρόνια, αρνήθηκε να παραχωρήσει τον χώρο της εμποροπανήγυρης για την διεξαγωγή της παράδοσης των παραγγελιών που έχουν πραγματοποιήσει 366 οικογένειες, εφαρμόζοντας το νέο νόμο.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο «που έχουν ψηφίσει και οι 4 βουλευτές του νομού μας, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους όλα όσα επισημάναμε τους τελευταίους 8 μήνες για το επίμαχο άρθρο 37», αναφέρει η Ε.Ο.Δ., πρέπει η κινηματική της δράση να αποκτήσει νομική οντότητα, δηλαδή να γίνει σύλλογος και να αποκτήσει ΑΦΜ, να ζητά σε ετήσια βάση την έγκριση των παραγγελιών από τον Δήμο ο οποίος για να τις εγκρίνει θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τον απολογισμό της ομάδας με τα ονόματα των καταναλωτών και των παραγωγών. Επίσης ο Δήμος θα ορίζει εκπρόσωπό του ο οποίος θα συμμετέχει στις δράσεις με στόχο τον έλεγχό τους.

«Κατά την άποψή μας μόνο ένα πολιτικά διεστραμμένο μυαλό θα μπορούσε να επινοήσει ένα τέτοιο τερατούργημα για να οδηγήσει και τους τελευταίους καταναλωτές στην αγκαλιά των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ διαλύοντας όλα όσα χτίστηκαν τα τελευταία 6 χρόνια», υποστηρίζει η Εθελοντική Ομάδα, συμπληρώνοντας πως αρχικά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υπό την πίεση των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, είχε ψηφίσει νόμο που απαγόρευε την οργάνωση τέτοιων αγορών, επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα στους παραγωγούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Ε.Ο.Δ.ν. Πιερίας, που συμμετείχε ενεργά στο κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» όσο ήταν αντιπολίτευση, υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου Σαμαρά και τη θέσπιση νόμου για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης «χωρίς μεσάζοντες».

«Μετά από πολλές διαβουλεύσεις τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε και εδώ την κωλοτούμπα. Οι “κινηματικοί” μας βουλευτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα κινήματα των πολιτών ως σκαλοπάτι για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα, ψήφισαν έναν νόμο ο οποίος οδηγεί τις κινηματικές δράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου εκεί θα πρέπει να “εγκρίνονται” ή όχι.». Τη συγκεκριμένη διαδικασία η Εθελοντική Ομάδα την χαρακτηρίζει ως «αθλιότητα», αφού θα πρέπει να καταθέτει η Ομάδα όλα όσα σχεδιάζει, για έγκριση στο δήμαρχο.

«Η κωλοτούμπα  που αφορά στο θέμα του κινήματος “χωρίς μεσάζοντες” έχει ιδιαίτερη σημειολογική σημασία. Εδώ δεν μπορούν όπως συνηθίζουν να πουν “υλοποιούμε  μια  πολιτική  που  δεν  την  πιστεύουμε  αλλά μας την επιβάλλουν οι δανειστές”. Εδώ υλοποιούν, με ελεύθερη βούληση, την πολιτική που πιστεύουν και θέλουν: Το απόλυτο έλεγχο των κινημάτων και την παράδοσή τους στους κομματικούς υπαλλήλους της “Αλληλεγγύης για Όλους”», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντας, οι οποίο διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές πως «δεν χρειάζονται την άδεια κανενός διότι πληρούν όλα όσα επιβάλλει ο νόμος για το ηλεκτρονικό εμπόριο» και οι διανομές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται όπως ξεκίνησαν, στο Πάρκινγκ των Δικαστηρίων.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ