Μενού Κλείσιμο

Πρώτα αλλαγή του Συντάγματος

«Κόκκινες γραμμές» για το Σκοπιανό έβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Λιτόχωρο

Από το Λιτόχωρο όπου αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης Δίου Ολύμπου, ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε οτι δεν είναι «νοητή» μια συμφωνία για το όνομα και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας και επιλογή ονόματος, που «να μην αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι όσα εξέθεσε θ’ αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Προϋπόθεση για την όποια συμφωνία για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματος ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος στέλνοντας μήνυμα προς τη γειτονική χώρα. Μήνυμα έστειλε και προς την Τουρκία την οποία προέτρεψε να μην «δοκιμάσει» τις «αντοχές» της Ευρώπης.

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη του δήμου Δίου-Ολύμπου Πιερίας, στο Λιτόχωρο, με αφορμή την 140η επέτειο της «Επανάστασης του Ολύμπου» το 1878, κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία παρά την καταστολή της, συνέβαλε μέσω της επίδρασης στης στο Συνέδριο του Βερολίνου, στην αναθεώρηση, δυσμενών για εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, όρων της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου (1878). Επίσης «αποτέλεσε προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι οδήγησαν τελικώς στην πολυπόθητη ένωση της Μακεδονίας με την ελεύθερη Ελλάδα» όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακκεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέτυ Σκούφα, Χάρης Τζαμακλής, Στέλιος Καστόρης, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, του στρατού, της εκκλησίας και των τοπικών φορέων

Για τη ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προϋπόθεση για την υπογραφή συμφωνίας, αποδεκτής από την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η προηγούμενη αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η επιλογή ονομασίας που δεν θα αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο ευθυνών, στην αντίθετη περίπτωση, και για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόαν Ζάεφ.

Για την Τουρκία υπογράμμισε ότι προϋπόθεση φιλίας, καλής γειτονίας και ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε: Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη. Όλοι μαζί. Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Θέλουμε τη φιλία, την καλή γειτονία, τιμούμε τους φίλους μας, αλλά, όπως είπα πριν, έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Αυτές είναι γραμμές, εθνικές, που τις στηρίζουμε όλοι. Και είναι γραμμές που στηρίζονται και από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπως φάνηκε στη χθεσινή σύνοδο».

Για την ΠΓΔΜ, συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «δεν είναι νοητή» για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μια συμφωνία για το όνομα και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας και επιλογή ονόματος, που «να μην αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό», επισείοντας και τους κινδύνους των ευθυνών του Ζ. Ζάεφ, σε αντίθετη περίπτωση.

«Πρέπει πρώτα να υπάρχει αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Είναι προϋπόθεση» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Και ύστερα μπορούμε να συζητήσουμε για μια συμφωνία. Αλλά κι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να διευκρινίζει σαφέστατα ότι το όνομα που θα επιλεγεί, δεν μπορεί και αυτό το ίδιο, μετά την αναθεώρηση, να αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό. Δεν μπορεί να δίνει αιχμές για θέματα συνόρων, εθνότητας και γλώσσας εκτός των συνόρων τη ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι όροι της Ελλάδας, είναι όροι της Ευρώπης, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, το τονίζω».

«Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ανέχεται στους κόλπους της ΕΕ κράτος με αλυτρωτικές τάσεις. Ή τελειώνουν αυτές και τελειώνουν από τη ρίζα τους, δηλαδή από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, ή κάθε συζήτηση σχετικά με το όνομα περιττεύει» προσέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Λέμε λοιπόν στη γειτονική χώρα: Αν δεν αναθεωρήσει το Σύνταγμα της, που είναι η βάση της έννομης τάξης της, με ποια εξουσιοδότηση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ διαπραγματεύεται αλλαγή του ονόματος, το οποίο είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο;» διερωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος. Αναρωτήθηκε, επίσης, «πόσο δημοκρατική θα ήταν η Ευρώπη» που θα εξωθούσε σε συμφωνία τον πρωθυπουργό μιας χώρας, υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, όταν κατά τη στιγμή της διαπραγμάτευσης, αυτός θα ήταν «εκτός συνταγματικού πλαισίου».

«Αυτό σημαίνει ότι θα υποστέλλαμε τη σημαία του δημοκρατικού μας ήθους. Θα υποτιμούσαμε τη χώρα που πρέπει να τη στηρίξουμε στις δημοκρατικές της μεταρρυθμίσεις. Και κυρίως θα αγνοούσαμε τον κίνδυνο των ευθυνών του ιδίου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Κατόπιν τούτου ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση του Συντάγματός της. Δεύτερον, όποιο όνομα κι αν επιλεγεί, να μην έχει ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα ή σε ό,τι αφορά τη γλώσσα»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρα μας με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» και στηρίζουμε και την ευρωπαϊκή της προοπτική, όμως όλα αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Ιδιαιτέρως, δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσβάλλει βάναυσα την Ευρώπη, όχι μόνο την Κύπρο» και ότι «αυτό τονίστηκε χθες στο πιο υψηλό επίπεδο». «Λέμε λοιπόν: Σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας και σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν εμπεριέχει καμία «γκρίζα ζώνη», αυτά είναι επινόηση. Εφαρμόζεται στο σύνολο της. Δεν αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:

«Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη. Όλοι μαζί. Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ας μη δοκιμάσει η Τουρκία τις αντοχές της Ευρώπης. Οι αντοχές της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερες».

«Δεν είναι νοητό να υπάρξει φιλία πάνω σε βάσεις που παραβιάζουν βάναυσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Παυλοπουλος και συμπλήρωσε: «Αυτά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, μόνο βεβαίως εφόσον εκείνη πραγματικά τιμά την έννοια του φίλου και του γείτονα».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα εξέθεσα θ’ αποτελέσουν καθοριστικής σημασίας δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου» είπε στην αντιφώνηση του προς τον δήμαρχο Δίου- Ολύμπου, Κωνταντίνο Δημόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η χώρα αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις

Με αφορμή την συμπλήρωση 140 χρόνων από την Επανάσταση του 1878 δηλώσεις έκανε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από το Λιτόχωρο όπου συμμετείχε στον εορτασμό της Επανάστασης του 1878, δήλωσε «Είναι ημέρα τιμής και μνήμης, με το βλέμμα στραμμένο στον επιβλητικό Όλυμπο. Γιορτάζουμε την 140η επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878, η οποία παρά την καταστολή της από τους Οθωμανούς αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα και αποτέλεσε το προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Σήμερα η χώρα μας είναι και πάλι αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις, που απαιτούν από όλους μας εγρήγορση και ενότητα. Στο ζήτημα των Σκοπίων, προαπαιτούμενο για την εξεύρεση λύσης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Αφού πρώτα με επίσημο τρόπο λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας, τότε μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία σε αυτή τη βάση και στη βάση ενός ονόματος για το γειτονικό κράτος, που δεν θα εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ