Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Π.Ε. Πιερίας για τη νόσο των Λεγεωνάριων
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2017 έχουν ενημερωθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (και) οι ξενοδοχειακές μονάδες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Νόσου, ενημέρωσε εγκαίρως (από το Νοέμβριο του 2017) τις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού για τις προληπτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο όλες οι πιθανότητες εμφάνισης οποιουδήποτε κρούσματος στην Πιερία.
«Άμεση προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, είναι η πρόληψη από τη νόσο των Λεγεωναρίων, ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός της Πιερίας, από μία πιθανή εξάπλωση της νόσου», αναφέρει σχετικώς η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου.
Λαμβάνοντας υπόψη την σχετική Υγειονομική Διάταξη (Περί «Ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα πρέπει να εξασφαλίζεται με τη βοήθεια τεχνικών μέσων ο συστηματικός καθαρισμός των τοιχωμάτων και του πυθμένα των δεξαμενών συγκέντρωσης ή αποθήκευσης του νερού που τροφοδοτεί τα συστήματα εσωτερικών εγκαταστάσεων, προλαμβάνοντας και αντικαθιστώντας φθαρμένα μέρη τους:
-Για την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό, ώστε να διασφαλίζεται συστηματικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του υγρόψυκτου κλιματισμού.
-Για την λήψη αντίστοιχων μέτρων αποφυγής διαρροών στις σωληνώσεις, ειδικότερα όταν το νερό τροφοδοσίας είναι πλούσιο σε ανόργανα άλατα.
-Για την απολύμανση των δικτύων με χλωριωμένο νερό και γενικά με απολυμαντικό διάλυμα, η οποία θεωρείται αναγκαία, ανεξάρτητα από τις πιο πάνω ενέργειες που γίνονται όταν το δίκτυο εμφανίζει τις ιδιομορφίες που αναφέρθηκαν.
-Για το πλύσιμο των εγκαταστάσεων με καθαρό ζεστό νερό .
Ειδικά, στους χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων (όπως ξενοδοχεία, μονάδες υγείας, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλπ), οι οποίες χρήζουν υπηρεσιών σε συνθήκες που να αποκλείουν οποιαδήποτε επιβάρυνση του οργανισμούς τους από δυνητικούς παράγοντες, όπως λεγεωνέλλα στο δίκτυο ύδρευσης τους, για λόγους προστασίας και διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, επισημαίνονται επιπλέον τα εξής:
-Εξασφάλιση νερού απολυμασμένου στο δίκτυο ύδρευσης των κτιρίων. Πριν εφαρμοστεί οποιαδήποτε μέθοδος απολύμανσης, θα πρέπει να γίνεται μελέτη του υπάρχοντος κυκλώματος νερού. Αυτή αποσκοπεί στην αναγνώριση των τμημάτων εκείνων του δικτύου τα οποία είναι κρίσιμα για το σχηματισμό βιομεμβράνης ή στα οποία το νερό δεν κυκλοφορεί. Σε σημεία του δικτύου που το νερό εμφανίζει στασιμότητα ( π.χ. δεξαμενή, κλειστά δωμάτια, απομονωμένες υδραυλικές παροχές, ντους, ροόμετρα κ.λ.π) θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες, καθώς και ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις για αποφυγή ύπαρξης θυλάκων στάσιμου νερού, που αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης.
-Θα πρέπει να εξασφαλίζεται με τη βοήθεια τεχνικών μέσων ο συστηματικός καθαρισμός των τοιχωμάτων και του πυθμένα των δεξαμενών συγκέντρωσης ή αποθήκευσης του νερού που τροφοδοτεί τα συστήματα εσωτερικών εγκαταστάσεων.
-Η κατάλληλη απολυμαντική μέθοδος θα πρέπει να εξασφαλίζει την αποτελεσματική εξόντωση των παθογόνων μικροοργανισμών και την αποτελεσματική καταπολέμηση και εξάλειψη της βασικής αιτίας της μόλυνσης του υδραυλικού συστήματος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η «Νόσος των Λεγεωνάριων» δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από εισπνοή των παθογόνων βακτηρίων, όταν δεν τηρείται το πρωτόκολλο προληπτικών ενεργειών. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη νόσο.
Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγη και υρετό που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω
Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια
Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.