Μενού Κλείσιμο

Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Συνεχείς οι ακυρώσεις μετά τα νέα μέτρα – Σε «lockdown» η εστίαση

«Ο κλάδος της εστίασης περνάει σε βαθύ lockdown με τεράστιες επιπτώσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

 

«Τζίρος υπάρχει, αλλά δεν είναι ικανός να κρατήσει ζωντανά τα καταστήματα. Ήδη έχουμε 50% πτώση (70-80% τις καθημερινές) με τα μέτρα που είχαμε μέχρι χθες. Και τις καθημερινές 70-80%. Από τώρα έχουμε μείωση ωραρίου, λειτουργία χωρίς μουσική, περιορισμούς σε εσωτερικούς χώρους με πληρότητα από το 100% στο 65%. Τι άλλο να κάνουν δηλαδή για να μας κλείσουν» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

«Από προχθές το μεσημέρι που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, είναι συνεχή τα τηλεφωνήματα για ακυρώσεις. Κι από την άλλη, είναι βλακώδης η απόφαση παράτασης ωραρίου για σήμερα, καθώς δεν υπάρχει αντικείμενο δουλειάς για το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου. Η ζημιά είναι μεγάλη. Σήμερα κάθε επαγγελματίας χρεώνεται επιπλέον ως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης» είπε, αναφερόμενος στις συμφωνίες που είχαν γίνει με εργαζομένους, μουσικά σχήματα κ.ο.κ που, ωστόσο, ανατρέπουν τα νέα μέτρα και η πληθώρα ακυρώσεων.

 

«Δεν υπάρχουν ΚΑΔ» 

Ακόμη και με τις χθεσινές ανακοινώσεις, οι αρμόδιοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιους αφορούν τα μέτρα.

 

«Η απόφαση του υπουργείου αφορά κέντρα διασκέδασης, κοσμικές ταβέρνες, μπαρ; Τα υπόλοιπα καταστήματα του κλάδου; Γιατί δεν έχουν ανακοινωθεί οι ΚΑΔ», διερωτώμενος γιατί παραμένουν μετά τα μεσάνυχτα ανοιχτά τα καζίνο και καταγγέλλοντας πως «χθες το βράδυ η αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζει την υπουργική απόφαση για το ωράριο λειτουργίας του take-away, γύρναγε στα καταστήματα και τα έκλεινε. Δεν μπορούν να συντονιστούν ούτε μεταξύ τους».

 

«Αν δεν υπάρχουν επαγγελματίες, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» 

«Μία στις τρεις επιχειρήσεις στην εστίαση έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, τέσσερις στις δέκα εκφράζουν φόβο για το μέλλον τους. Βεβαίως πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αλλά πρέπει να δούμε και τι κάνει ο επαγγελματίας. Γιατί δεν έχουν όλοι οι επαγγλεματίες τη δυνατότητα να επιζήσουν οι ίδιοι. Ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε κατάστημα εστίασης, ιδιαίτερα στα μικρά καταστήματα αλλά και σε μεγαλύτερα, υπάρχουν ένας ή δύο επαγγελματίες, μία και δύο οικογένειες, που ενδεχόμενα δεν έχουν ούτε να κάνουν Πρωτοχρονιά. Αυτούς τους έχουμε ξεχάσει. Βεβαίως πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, γιατί αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Ο κλάδος έχει 320.000 θέσεις εργασίας. Αν κλείσουν 10.000 επιχειρήσεις, θα χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας, το κόστος για την Πολιτεία θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος της στήριξης των επιχειρήσεων σήμερα», όπως προειδοποίησε.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ