Μενού Κλείσιμο

Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis: Επιμένει στην κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Στο τραπέζι έθεσαν εκ νέου τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής το θέμα της άρσης της προστασίας των μαρτύρων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία  και καταθέσεις που αφήνουν υπόνοιες ότι η Αικατερίνη Κελέση και ο Μάξιμος Σαράφης έχουν οικονομικό όφελος από την υπόθεση ή είναι εμπλεκόμενοι. Συνεπώς, πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας τους, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία ζητεί από την Εισαγγελία να ξαναδεί το θέμα.

 

«Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την εξεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και, επομένως, πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν» αναφέρουν στο σχετικό έγγραφό τους τα μέλη της επιτροπής.

Στο αίτημά τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητούν: Την διασφάλιση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης. Την παραλαβή όλων των εγγράφων από την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Να απευθυνθεί στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και την άρνηση τους, καθώς και το ενδεχόμενο να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.

Ακόμη αφήνουν σαφείς υπόνοιες σε βάρος της κ. Τουλουπάκη για την μη χορήγηση εγγράφων που της ζητήθηκαν, λέγοντας: «Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Ομως, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει»

 

Με ηλεκτρονικά μέτρα προστασίας θα καταθέσουν οι μάρτυρες

Την εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος 2928 και η ΚΥΑ που εκδόθηκε για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ζητεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Στο έγγραφό του, με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισαγγελέας ζητεί την πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις εξέτασης των μαρτύρων. Τι προβλέπει; Οι καταθέσεις τους να λαμβάνονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα, και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Στο σκέλος που αφορά στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφό του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Παπαγγελόπουλου.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

 

Γεωργιάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει «βέρτιγκο» με την Novartis

Για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» με τίτλο «ο Άδωνις Γεωργιάδης καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων» μίλησε σε εκπομπή του Open TV ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι άλλη μία απόδειξη του πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάθει “βέρτιγκο” με αυτή την υπόθεση. Η κατάθεση, την οποία επικαλείται η Αυγή ως δήθεν «μεγάλη αποκάλυψη», δόθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία πριν από ενάμιση χρόνο από τον τότε διευθυντή της Διεύθυνσης Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, κύριο Σταύρο Ευαγγελάτο. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την θεώρησε και αυτή όπως και πολλά άλλα, τελείως ασήμαντα, γι’ αυτό και ουδέποτε έφεραν στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμά τους προς συζήτηση. Επί των ημερών μου στο Υπουργείο Υγείας σας υπενθυμίζω ότι είχαμε μόνο μειώσεις τιμών και εξοικονόμηση δαπανών. Το γιατί η “Αυγή” το θυμήθηκε σήμερα μετά από ενάμιση χρόνο, έχει ενδιαφέρον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«O κ. Τσίπρας έκανε για πρώτη φορά κάτι που τον βάζει αναμφίβολα στο κάδρο. Είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα που βγαίνει και υπερασπίζεται δημοσίως έναν φυγά. Από προχθές, ο Μάξιμος Σαράφης και η Αικατερίνη Κελέση είναι φυγάδες και κρύβονται από την αστυνομία. Γιατί ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να βγει να υπερασπιστεί δύο ανθρώπους που κρύβονται; Τι είναι αυτό που τον συνδέει μαζί τους;» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.