Μενού Κλείσιμο

Πράσινοι: Δεν είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα του COP26

Πράσινοι: Δεν είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα του COP26

Δεν είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα «αποτελέσματα» της Διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκόβη, σημειώνει το νέο κόμμα των Πράσινων. Πίσω από τις ρητορείες, τις δημόσιες σχέσεις και τις φραστικές υποσχέσεις των ηγετών για το κλίμα, ο τερματισμός της καταστροφής των δασών μετατίθεται για το …2030, κρίσιμες χώρες απουσιάζουν τελείως, πολλές κυβερνήσεις δείχνουν απροθυμία να διακόψουν άμεσα τις χρηματοδοτήσεις και τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Στη Γλασκόβη φαίνεται ότι συναντιούνται δύο διαφορετικοί κόσμοι: από τη μια οι κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται μόνο φραστικά και προσπαθούν να μεταθέτουν τις επείγουσες αλλαγές στο μακρινό μέλλον, από την άλλη τα κινήματα νεολαίας και η επιστημονική κοινότητα που τονίζουν ότι δεν υπάρχει πια άλλος χρόνος για χάσιμο.

Η κλιματική έκτακτη ανάγκη (climate emergency) δεν αποτελεί μελλοντικό πρόβλημα: είναι ήδη εδώ και προκαλεί μεγάλες καταστροφές σε όλο τον κόσμο, όπως είδαμε και εδώ το καλοκαίρι του 2021. Η ΕΕ, οι χώρες μέλη της αλλά και οι περισσότερες άλλες χώρες, έχουν όλες κάτι κοινό: δεν κάνουν αρκετά και θυμούνται την κλιματική κρίση μόνο όταν συμβαίνουν μεγάλες καταστροφές, ως άλλοθι για τις ευθύνες τους.

Οι Πράσινοι τονίζουμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη αποτυχία. 6 χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αποδείξουν ότι θα κάνουν τουλάχιστον πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα όσα δεν έκαναν από το 2015 μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ενώνουμε τη φωνή μας με τα κινήματα νεολαίας και με το παγκόσμιο πράσινο κίνημα, ζητώντας να γίνουν τα πάντα για να μην ξεπεράσει η άνοδος της θερμοκρασίας τον +1.5°C: δεσμεύσεις για φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών ανά χώρα και τομέα, άμεσος τερματισμός όλων των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα μαζί με κάθε σχέδιο επέκτασης των υποδομών τους ή νέων εξορύξεων, καθορισμός του 2040 ως τελικής ημερομηνίας για τον μηδενισμό των παγκόσμιων καθαρών εκπομπών αντί για το 2050-60. Και όλα αυτά με εγγυήσεις Κλιματικής Δικαιοσύνης, για προστασία όλων όσων επηρεάζονται οικονομικά και κοινωνικά από τη μετάβαση και για πλήρη κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους και όλες.

Στο πλαίσιο αυτό οι Πράσινοι:

  • Συμμετέχουν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στις κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα: Αθήνα 2μμ στο Σύνταγμα, Θεσσαλονίκη 12.00 στην Καμάρα, Ηράκλειο 12.00 στην Πλατεία Ελευθερίας κ.ά.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ