Μενού Κλείσιμο

Πώς η μετάλλαξη Δέλτα οδηγήθηκε σε μια «φυσική εξαφάνιση» στην Ιαπωνία – Έρευνα

Μια δυνητικά επαναστατική θεωρία επιχειρεί να εξηγήσει την ξαφνική, απότομη πτώση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στην Ιαπωνία.

Νέα έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Γενετικής της Ιαπωνίας υποδηλώνει ότι το στέλεχος Δέλτα οδηγήθηκε σε μια «φυσική εξαφάνιση» στην περιοχή, αφού αρκετές μεταλλάξεις το οδήγησαν στο να μην μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του.

Ο πυκνοκατοικημένος ιαπωνικός πληθυσμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από την αρχή της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του πέμπτου κύματος, η Ιαπωνία κατέγραφε περίπου 26.000 κρούσματα την ημέρα, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο, επανέφεραν σκληρά lockdown για να συντρίψουν την καμπύλη της μετάλλαξης Δέλτα.

Όμως, τον Νοέμβριο, η χώρα είδε μια εκπληκτική ανάκαμψη, καταγράφοντας λιγότερα από 200 κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες ενώ την Παρασκευή κατέγραψε την πρώτη ημέρα χωρίς θάνατο από Covid σε διάστημα 15 μηνών.

Το Τόκιο, η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο που φιλοξενεί 40 εκατομμύρια ανθρώπους, κατέγραψε μόλις 6 νέα κρούσματα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με μια «δυνητικά επαναστατική» θεωρία που προτάθηκε από τον καθηγητή Ituro Inoue, ειδικό στη γενετική, η μετάλλαξη Δέλτα απλώς συσσώρευσε πάρα πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη διόρθωσης σφαλμάτων του ιού που ονομάζεται nsp14.

Ο καθηγητής Inoue λέει ότι ο ιός αγωνίστηκε να επιδιορθώσει τα σφάλματα εγκαίρως και τελικά προκάλεσε τη δική του «αυτοκαταστροφή».

Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Δέλτα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Η γενική υπόθεση ήταν ότι το στέλεχος Δέλτα θα είχε πολύ πιο ζωντανή γενετική ποικιλότητα από το αρχικό Alpha που κατέκλυσε τον κόσμο το 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Inoue, ίσχυσε το αντίθετο.

«Ήμασταν κυριολεκτικά σοκαρισμένοι όταν είδαμε τα ευρήματα», είπε ο Inoue στους The Japan Times.

«Η μετάλλαξη Δέλτα στην Ιαπωνία ήταν εξαιρετικά μεταδοτική και κρατούσε άλλες μεταλλάξεις εκτός. Αλλά καθώς οι μεταλλάξεις συσσωρεύτηκαν, πιστεύουμε ότι τελικά έγινε ένας ελαττωματικός ιός και δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του.

»Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα δεν αυξάνονται, πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια τέτοιων μεταλλάξεων οδηγήθηκε κατευθείαν προς τη φυσική του εξαφάνιση».

Ενώ ορισμένοι ειδικοί αποδίδουν την κάμψη των κρουσμάτων στο ποσοστό εμβολιασμού 76,2% της χώρας και στην ισχυρή τήρηση της χρήσης μάσκας, ο καθηγητής Inoue πιστεύει ότι οι νέες μολύνσεις θα εξακολουθούσαν να αυξάνονται εάν το στέλεχος Δέλτα ήταν ακόμα «ζωντανό».

«Αν ο ιός ήταν ζωντανός, τα κρούσματα σίγουρα θα αυξάνονταν, καθώς η κάλυψη και ο εμβολιασμός δεν αποτρέπουν τις πρωτοφανείς λοιμώξεις σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε.

Ο καθηγητής Takeshi Urano, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shimane, στήριξε τα ευρήματα του καθηγητή Inoue, υποστηρίζοντας ότι η επαναστατική ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε «υποσχόμενες» νέες ιατρικές θεραπείες.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας ιός με «ανάπηρο» nsp14 έχει σημαντικά μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής. Επομένως αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας πίσω από την ταχεία μείωση των νέων κρουσμάτων.

»Το nsp14 προέρχεται από τον ιό και ο χημικός παράγοντας για τον περιορισμό αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να γίνει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο, με την ανάπτυξη ήδη σε εξέλιξη» σημείωσε.

Η Ιαπωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Οκτωβρίου, και άνοιξε μετά από μια περίοδο σκληρών περιορισμών. Τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα, αλλά ο καθηγητής Inoue προειδοποιεί ότι δεν έχει ανοσία σε πιθανά νέα στελέχη.

«Υπάρχει σαφώς μια απειλή», τονίζει.

Ενώ τα νέα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα, ο Inoue προειδοποιεί ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να κινδυνεύει να πληγεί από νέα στελέχη του κορωνοϊού.

«Ήμασταν εντάξει γιατί υπήρχε μια μετάλλαξη Δέλτα.  Σιγά σιγά ήρθαν άλλες μεταλλάξεις, αλλά η Δέλτα της Ιαπωνίας τις κρατούσε μακριά. Όμως, επειδή δεν υπάρχει τίποτα τώρα που να τις κρατά μακριά, υπάρχει χώρος για νέες να εισέλθουν καθώς τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

»Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι τα μέτρα καραντίνας είναι πολύ σημαντικά γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι έρχεται από ξένες χώρες».

Η έρευνα του καθηγητή Inoue θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως σε μια παρόμοιο εξαφάνιση του SARS στην Ιαπωνία το 2003.

Διεξάγοντας ένα πείραμα, οι ερευνητές προκάλεσαν μεταλλάξεις στο nsp14 στον ιό που προκαλεί τον SARS, βρίσκοντας τελικά ότι ο ιός δεν μπορούσε να αναπαραχθεί αφού ολοκλήρωσε αρκετές μεταλλάξεις.

Ωστόσο, ο καθηγητής Inoue λέει ότι εξακολουθεί να είναι απλώς μια υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα γονιδιώματος.

Προς το παρόν, ο Ιάπωνας ειδικός λέει ότι είναι ακόμα πολύ αισιόδοξο να πιστεύουμε ότι ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τον Covid-19 θα παρουσιάσει παρόμοια πτώση παγκοσμίως.

«Οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές, αλλά αυτό φαίνεται πολύ αισιόδοξο προς το παρόν, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια στοιχεία, αν και έχουμε εξετάσει διάφορα δεδομένα άλλων χωρών», είπε.

 

Με πληροφορίες του TheJapanTimes

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ