Στο κυρίαρχο ερώτημα της εποχής «πώς έγινε και ανακαλύψαμε το εμβόλιο κατά του Covid-19 τόσο σύντομα», απαντά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος, όλο αυτό το διάστημα που ο ιός απασχολεί (και) την Ελληνική κοινωνία, μέσα από τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέθεσε τις επιστημονικές του απόψεις, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που με επιτυχία κατέρριψε θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την ασθένεια.
«Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής; H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις» είναι το ερώτημα που θέτει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος για να εξηγήσει πως αυτή η επιτυχία επιτεύχθηκε λόγω:

-της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,
-της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,
-των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,
-της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).
Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής, «η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.
Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του. Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος
Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.