Μενού Κλείσιμο

«Πονοκέφαλος» στεγαστικό και προσλήψεις

Συνάντηση της βουλευτού Μπ. Σκούφα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας

Η μεταστέγαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας σε κατάλληλο κτίριο, αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία. Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου για τις οποίες εγκρίθηκε κονδύλι 65 χιλιάδων ευρώ

Με τον νέο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κ. Χρήστο Γκατζόλη συναντήθηκε η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα. Η συνάντηση, χαρακτηρίζεται εποικοδομητικής, αφού κατά τη διάρκειά της τέθηκαν τα θέματα που αφορούν την υπηρεσία, όπως η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, οι εργασίες αποκατάστασης στον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, αλλά και το ζήτημα στέγασης και στελέχωσης της υπηρεσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της επιστροφής των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, στις ενέργειες και τις διαδικασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η κα Σκούφα εξέφρασε για μια ακόμη φορά το έντονο ενδιαφέρον της για την δρομολόγηση των διαδικασιών έτσι ώστε μέρος των ευρημάτων να επιστρέψουν στον τόπο από τον οποίο αναδείχθηκαν.

Για τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, όπως ανέφερε ο κ. Γκατζόλης, έχει εγκριθεί το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ για έργα αποκατάστασης, μετά τις ζημιές που υπέστη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, του περασμένου Νοέμβρη. Εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει, και με την βελτίωση του καιρού θα γίνουν και οι παρεμβάσεις στα σημεία των αρχαιολογικών χώρων που έχουν καλυφθεί από λάσπες. Είναι ένα φαινόμενο όπως εξήγησε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποστραγγιστικά κανάλια καταλήγουν στον ποταμό Βαφύρα, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να πλημμυρίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο αρχαιολογικός χώρος Δίου πλημμύρισε δυο φορές.

Σε ότι αφορά τον χώρο στα Λείβηθρα έχει ολοκληρωθεί το θεματικό πάρκο Λειβήθρων και ήδη πολλά είναι τα σχολεία που το επισκέπτονται, καθώς υλοποιούνται διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης (για την Βόρεια Πιερία) εγκρίθηκε από το ΚΑΣ το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κολινδρού που είναι χαρακτηρισμένος ως βυζαντινό μνημείο. Ο Ναός είναι ένα πετρόκτιστο κτίσμα του 18ου αιώνα και μέχρι το 1920 ήταν η έδρα της επισκοπής Κίτρους, η οποία αργότερα μεταφέρθηκε στην Κατερίνη.

Από τα βασικότερα προβλήματα που έθεσε ο κ. Γκατζόλης είναι το στεγαστικό και η ανάγκη μεταφοράς της υπηρεσίας σε άλλο χώρο, καθώς επίσης και οι εξαιρετικά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται στις προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα η διαδικασία πρόσληψης να ξεπερνά και τις 30 ημέρες. Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την στελέχωση με προσωπικό της Εφορείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υπαλλήλων γραμματειακής υποστήριξης, παρά μόνο ένας λογιστής.

Δεδομένη η συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων

Από την πλευρά της η κα Σκούφα εγκαινιάζοντας με την επίσκεψή της μια τακτική και σε μόνιμη βάση ενημέρωση για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, δεσμεύτηκε για την άμεση ανταπόκριση και συστηματική συνεργασία στη δρομολόγηση των όποιων παρεμβάσεων και ενεργειών χρειαστούν, για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή θα προκύψουν.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ