Μενού Κλείσιμο

Πολύ «σόου» για το… τίποτα

«Μούφα» η πληροφορία περί φιλοξενίας (χιλιάδων) προσφύγων σε τουριστική περιοχή του Δήμου Κατερίνης

Κινητοποίηση φορέων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, προκάλεσε η «πληροφορία» για την φιλοξενία προσφύγων σε τουριστική περιοχή της Κατερίνης. Αν και όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, κάποιοι έκριναν ότι η δημιουργία θορύβου για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα (για την εικόνα της τουριστικής Πιερίας), αποτελεί προνομιακό πεδίο για να «χτίσουν» (ή να συντηρήσουν) πολιτική καριέρα ή ακόμη, κάποιοι δημοσιογραφούντες, να «τσιμπήσουν» μερικά «κλικ» παραπάνω.

Η φημολογία περί πρόθεσης τουριστικού επιχειρηματία (από την ΠΓΔΜ) να φιλοξενήσει σε εγκαταστάσεις που διαθέτει στην Πιερία πρόσφυγες, όχι περισσότερους από 30 πρόσφυγες ήταν αρκετή για να «κινητοποιήσει το σύμπαν» και να προκαλέσει σειρά… συσκέψεων, παρότι οι «διακινητές» της πληροφορίας είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, ως δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα

Δυστυχώς, ακόμη και αυτός ο αριθμός των 30 προσφύγων από κάποιους (και μέσα σ΄αυτούς συμπεριλαμβάνονται και δημοσιογραφούντες) έγινε εκατοντάδες ή και χιλιάδες….

Όπως ήταν φυσικό η αντίδραση των τουριστικών επιχειρηματιών ήταν άμεση, μπροστά στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων σε τουριστική περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 2 περίπου χρόνια υπάρχει μια (άτυπη) συμφωνία κυρίων, η οποία προς το παρόν τηρείται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για μη φιλοξενία προσφύγων σε τουριστικές περιοχές της Πιερίας.

Παρόλα αυτά, την Τρίτη έγινε σύσκεψη φορέων στην Π.Ε. Πιερίας και χθες στο δημαρχείο Κατερίνης, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, να επαναλάβουν (σε αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους) ότι εμμένουν στην θέση για μη φιλοξενία προσφύγων σε τουριστικές περιοχές. Μάλιστα ο κ. Χιονίδης αναμένεται να έχει συναντήσεις τις επόμενες ημέρες για το θέμα στην Αθήνα, όπως είπε στη σύσκεψη του Δημαρχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (με τις οποίες μίλησε η «Πολιτεία» πολύ πριν γίνει η σύσκεψη στο δημαρχείο), έλεγαν πως δεν υπάρχει θέμα, ούτε καν για φιλοξενία τεσσάρων ή πέντε οικογενειών στην συγκεκριμένη παραλιακή περιοχή…

Η διάσταση που δόθηκε στο θέμα συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες (οι οποίοι ήταν απολύτως ενημερωμένοι για τη μη ύπαρξη ζητήματος από την πρώτη στιγμή), αλλά και από μερίδα διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης αμφιβόλου αξιοπιστίας, είχε ήδη τα πρώτα δυσάρεστα αποτελέσματα. Σύμφωνα με ανάφερε τουριστικός επιχειρηματίας κατά την συνάντηση φορέων στο δημαρχείο, «κάποιοι τουριστικοί πράκτορες από το εξωτερικό, ρωτούν τι συμβαίνει στην περιοχή μας»…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού, η Π.Ε. Πιερίας και ο Δήμος θα συνεχίσουν να παρακολουθύν το ζήτημα.

Βαγγέλης Ν. Ζαμαντζάς

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ