Μενού Κλείσιμο

Ποιοι κλάδοι προστίθενται στα μέτρα ενίσχυσης – Αναλυτική ενημέρωση από τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής

«Η κεντρική λογική της ενίσχυσης των επιχειρήσεων είναι να προστατεύσουμε το σύνολο του παραγωγικού ιστού και το μέγιστο δυνατό αριθμό των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ενημέρωση για τα επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Όπως είπε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής,  η κυβέρνηση δημιουργεί διαδοχικά πλαίσια που λειτουργούν ως επικαλυπτόμενα δίχτυα ασφαλείας.

Η βάση είναι οι ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται, μέσω των οποίων καλύπτεται το 76% των επιχειρήσεων. Προστίθεται στα πλαίσια αυτά η επιστρεπτέα προκαταβολή και ορισμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και τέλος ξεκινούν και ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως είναι η παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και η παρέμβαση στην εμπορία ρεύματος, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη,  θα ακολουθήσουν και άλλες σε κλάδους που χρειάζεται ειδικός χειρισμός, όπως για παράδειγμα η δευτεροβάθμια ιδιωτική περίθαλψη.

Πώς εξειδικεύονται αυτά για τον Απρίλιο, ποιοι εισέρχονται δηλαδή στην προστασία από πρώτη Απριλίου. Στο πρώτο πλαίσιο που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό (αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα όσα είπαν ήδη οι υπουργοί για επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους), προστίθενται από τον Απρίλιο,  οι ακόλουθοι κλάδοι:

Πλαίσιο 1
-Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας
-Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κτλ.
-Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κτλ.
-Καθαρισμός κτιρίων
-Καθαριστήρια ρούχων
-Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων
-Κτηνίατροι
-Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία
-Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων
-Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές, δημοτικές)
-Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων
-Φύλαξη

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν το Μάρτιο και όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίδεται επιπλέον η δυνατότητα -αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο- να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων που θα καταβάλουν τον Απρίλιο που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στους επόμενους μήνες. Προϋπόθεση για όσες εντάσσονται τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Προστίθεται από τον Απρίλιο ένα νέο πλαίσιο για τη βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, την ασφάλιση, και κάποιες άλλες εταιρείες υπηρεσιών.
Κλάδοι που εντάσσονται στο πλαίσιο 2 είναι οι ακόλουθοι:

Πλαίσιο 2
-Εξορυκτική δραστηριότητα
-Δασοκομία, Υλοτομία
-Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού, χάλυβα
-Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών
-Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών
-Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών
-Παραγωγή αναψυκτικών, νερών, χυμών
-Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών
-Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού
-Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών
-Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών
-Αποθήκευση
-Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών
-Ασφαλιστικές εταιρείες
-Ελεγκτικές εταιρείες
-Χρηματιστηριακές και εταιρείες χαρτοφυλακίου

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο 2, λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:
• Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες (οι δόσεις με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα). Επιπλέον δυνατότητα -αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου- της έκπτωσης φόρου 25% που αναφέρθηκε ήδη για το πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.
• Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες (με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα).
• Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής) που απασχολούν έως 5 άτομα, προϋπόθεση η επιχείρηση/αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Πλαίσιο 3
Στο τρίτο πλαίσιο που δημιουργείται για τον Απρίλιο προστίθενται οι ακόλουθοι κλάδοι
-Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
-Εμπορία και διανομή αέριων καυσίμων μέσω αγωγών
-Πρατήρια καυσίμων
-Κατασκευή δρόμων, γεφύρων και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κτλ.
-Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων

Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες, για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης της ρευστότητας που θα εξειδικευτούν σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει όλους τους κλάδους της οικονομίας είναι, όπως προανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, η επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτή αφορά 1 δις ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συγκεκριμένα επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους, και αφορά σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
• Ανταποκρίνεται στα ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα οποία επιδεινώνονται κατά την τρέχουσα κατάσταση.
• Χορηγείται προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, στο πλαίσιο του συστήματος της φορολογικής διοίκησης (TAXIS).
• Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα διότι, είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς (συναρτάται με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης), θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
• Η διάρκεια του σχήματος είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υφίσταται υποχρέωση αποπληρωμής δόσης της ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα έτη, που ακολουθούν, αποτελούν την περίοδο αποπληρωμής της ενίσχυσης σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
• Η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασής τους σε σύγκριση με την προγενέστερη. Η αποτύπωση θα προκύπτει μέσω ενός – τυποποιημένου – μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ και ΑΑΔΕ) με βάση φορολογικά δεδομένα και λοιπούς σχετικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δείκτες.
• Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – τυποποιημένα – από τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπόψη και λοιπά χαρακτηριστικά της, αλλά και άλλες ενισχύσεις τις οποίες έχει λάβει έμμεσα ή άμεσα.
• Η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
• Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport) κατά την περίοδο 2 έως 10 Απριλίου 2020,.
• Το σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν το σχήμα, όπως προανέφερε ο υπουργός Οκονομικών καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων, η οποία και ισχύει από την ημέρα ανακοίνωσης του σχήματος – δηλαδή την 30η Μαρτίου 2020.

Με το σύνολο των μέτρων αυτών προστατεύεται αποτελεσματικά ο παραγωγικός ιστός και οι θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση της κρίσης και τίθενται οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνησή της, για την οποία, εντούτοις, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα παρουσιάζονται όσο το τοπίο, από πλευράς υγειονομικής και οικονομικής, αρχίσει πλέον να ξεκαθαρίζει. Κάτι που για την ώρα δεν ισχύει εξού και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που θα καταθέσουμε δεν είναι αναλυτικός. Η αναλυτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα ακολουθήσει σε επόμενη φάση όταν θα μπορούμε να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διάρκεια, την έκταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ