Μενού Κλείσιμο

Πλήγμα 435 εκατομμυρίων ευρώ

Την απόσυρση του φόρου διαμονής ζητούν οι ξενοδόχοι

Περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίες θα χαθούν, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην επιβολή του φόρου διαμονής (που νομοθέτησε η ίδια)

Την απόσυρση του νόμου για το φόρο διαμονής ζητούν από την κυβέρνηση το οι ξενοδόχοι της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει απώλειες 6.174 θέσεων εργασίας και απομείωση των εσόδων του κράτους κατά 435 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω καταδεικνύει η μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, στην οποία αποτυπώνονται οι συνέπειες εφαρμογής του μέτρου για την επιβολή φόρου διαμονής, που εμπεριέχεται ήδη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018.
Η μελέτη με τίτλο: «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», αναφέρει ότι: «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ».
Συγχρόνως όμως η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικώς οι απώλειες στην οικονομία, από την εφαρμογή του νόμου για τον φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.
Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου (η οποία αναμένεται να γίνει από 1 Γενάρη 2018) έχει προκαλέσει την αντίδραση και της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, αφού πολλές φορές η πρόεδρός της, έχει αναφερθεί στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ