Μενού Κλείσιμο

Πλεόνασμα αλληλεγγύης με «μηδέν» τζίρο

Η ώρα του απολογισμού για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου

«Σε όλους εσάς που βοηθήσατε -ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο- για την υλοποίηση αυτού του όμορφου εγχειρήματος το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη μας και της προσδίδει υπεραξία και ένα άλλο χρώμα, σας ευχαριστούμε θερμά». – Ε.Ο.Δ.ν.Πιερίας

Το δικό της «ευχαριστώ» σε όσους βοήθησαν στη λειτουργία και του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου, λέει η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας. Ένα χωριό με «μηδέν» τζίρο, αλλά με πλεόνασμα αλληλεγγύης, όπου πολίτες από την Πιερία (και όχι μόνο) συνεισέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, βιβλία και ότι μπορούσε ο καθένας σε μια ατέλειωτη γιορτή αλληλεγγύης.

Στην ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, αναφέρει οτι πριν από 5 χρόνια, «με πολύ κόπο και μεράκι», κατάφερε να αναστήσει ένα εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτίριο, τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, και να το μετατρέψει στην πιο ονειρεμένη γωνιά της πόλης, σε μια μικρή νησίδα πολιτισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Σε αυτό τον χώρο σχεδιάσαμε ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό με στόχο να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους εορταστικούς χώρους διασκέδασης και να διακριθεί μακριά από τα καθιερωμένα πρότυπα κατανάλωσης και συμπεριφοράς. Τέσσερα χρόνια μετά, διαπιστώνουμε πως δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα», εκτιμούν οι εθελοντές.

Όπως σημειώνει, «Το “Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου”, η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, έχει ενώσει την τοπική κοινωνία γύρω από τον αρχικό της στόχο, γύρω από ένα έργο κοινωνικής ανατροπής και αλληλεγγύης.  Σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, άλλαξε την λογική της πόλης, έχει επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κοινά και εξοικείωσε τον πολίτη με τον δημόσιο χώρο, αναδεικνύοντας την ανάγκη για την προάσπισή του.»

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου» ενώ έχει μηδενικό τζίρο και δεν επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό του Δήμου, παράγει ένα τεράστιο κοινωνικό κεφάλαιο για τον τόπο μας. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το «Χωριό της Φλέμινγκ» και οι κοινωνικές δομές του Καπνικού Σταθμού παράγουν συλλογική γνώση μιας νέας οργανωτικής κουλτούρας η οποία βασίζεται στην κοινή εμπιστοσύνη και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

«Η απόλυτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μας δίνει τη δύναμη να σας υποσχεθούμε πως την επόμενη χρονιά το Χωριό μας θα είναι ακόμη καλύτερο», καταλήγουν οι εθελοντές.

Έξι τόνοι τρόφιμα, 2,5 χιλιάδες παιδικά βιβλία!

Αξίζει να σημειωθεί οτι περισσότερα από 2.500 μεταχειρισμένα παιδικά βιβλία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού του Κόσμου. Τα βιβλία ελέθηκαν χθες από ομάδα νηπιαγωγών για να τοποθετηθούν στα ράφια της νεοσύστατης βιβλιοθήκης από την οποία θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δανείζονται βιβλία για τα νηπιαγωγεία τους. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δανειστική βιβλιοθήκη νηπιαγωγείων, θα λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2018.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, οι επισκέπτες προσέφεραν συνολικά και 6,5 τόνους τρόφιμα. Ένας τόνος τρόφιμα παραδόθηκε στα «Παιδικά Χωριά SOS», ένας τόνος στον Σύλλογο Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν» Κατερίνης, 400 κιλά στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατερίνης, 200 κιλά στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης και ένας τόνος στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα υπόλοιπα τρόφιμα, θα διατεθούν κατά τη διάρκεια του έτους μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εθελοντικής Ομάδας και των Γιατρών του Κόσμου, σε 70 οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ