Μενού Κλείσιμο

Πιερρακάκης για 112 : Είχε στηθεί πρόχειρα – Τεράστιος αριθμών κινητών δεν έπαιρναν ειδοποίηση

Όπως διαπιστώθηκε κατά την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του 112, εξαιτίας της προχειρότητας, τεράστιος αριθμός smartphones, δεν λάμβαναν ειδοποιήσεις

Για μεγάλη προχειρότητα και κρίσιμες αστοχίες στο σύστημα ειδοποίησης 112 από την προηγούμενη κυβέρνηση, έκανε λόγο  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης,  αποκάλυψε ότι σε κανένα σημείο της προηγούμενης σύμβασης που είχε το ελληνικό δημόσιο με την εταιρία που δημιούργησε το σύστημα, δεν είχε προβλεφθεί ενημέρωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να κάνουν τις αναγκαίες μετατροπές για να γίνει το λειτουργικό τους σύστημα συμβατό με τη λήψη των ενημερώσεων έκτακτης κατάστασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η αστοχία πρόβλεψης, όπως διαπιστώθηκε, κατά την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία αποστολής ειδοποιήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός smartphones, ιδιαίτερα αυτά της Apple, να αδυνατούν να λάβουν τις σχετικές ειδοποιήσεις μόνο και μόνο επειδή δεν είχε προβλεφθεί στη σύμβαση.

 

Από τα Χριστούγεννα η λειτουργία του 112

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη,  για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάστηκε η μεσολάβηση του ιδίου. Όπως είπε επικοινώνησε προσωπικά με υψηλόβαθμα στελέχη της Apple, προκειμένου να ζητήσει να προβλέψει η εταιρία στην επόμενη αναβάθμιση του λογισμικού της τη συμβατότητα με το 112. Μάλιστα, ο ίδιος κατέδειξε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές χρειάστηκε να αλληλογραφήσουν περίπου 70 φορές, για να δεσμευτεί τελικά η εταιρεία ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναβάθμιση.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, το σύστημα εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό από τα Χριστούγεννα.

Σημειώνεται ότι οι ειδοποιήσεις του 112 δεν αποστέλλονται με τη μορφή sms, αλλά ως notification βάσει του στίγματος του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να μπορούν να προειδοποιήσουν πολίτες μίας συγκεκριμένης περιοχής όπου υπάρχει κίνδυνος. Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και μετά την πλήρη λειτουργία του, οι συγκεκριμένες ενημερώσεις δεν θα μπορούν να ληφθούν από κινητά παλαιάς τεχνολογίας.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ