Μενού Κλείσιμο

Πιερική Αναπτυξιακή, Πρόγραμμα CLLD /LEADER – Εντάχθηκαν 55 έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα

Ολοκληρώθηκαν οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων δημοσίου ενδιαφέροντος και ιδιωτικών έργων  του προγράμματος Leader για την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης φάσης, ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής, σε συνέντευξη τύπου. Εκτός από την κ. Μαυρίδου, για το πορεία του προγράμματος, μίλησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Ντούρος, τα μέλη του Δ.Σ. Αστέριος Μπουσνάκης, Παναγιώτης Καζάς και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ιωάννης Πεϊδης, καθώς και το μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγραμμάτων  LEADER Νικόλαος Κατανάς.  Την Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Κοκελίδης.

Οι επικεφαλής της Πιερικής Αναπτυξιακής, ανακοίνωσαν την ένταξη 55  έργων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα στην Π.Ε. Πιερίας, στο πλαίσιο του Μέτρου 19.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον ανακοινώθηκε και η ένταξη δύο έργων δημοσίου χαρακτήρα στην Π.Ε. Πιερίας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ2014-2020» – Προτεραιότητα 4 με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας  – Αλιείας (ΕΤΘΑ), μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης από το αρμόδιο όργανο της Πιερικής Αναπτυξιακής  – Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD /LEADER. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ανωτέρω έργων ανέρχεται σε 13.455.627 ευρώ με Δημόσια Δαπάνη 10.076.564 ευρώ

Στα ποσά αυτά θα προστεθούν και οι πόροι που θα αφορούν τις εντάξεις των ιδιωτικών έργων του ΕΤΘΑ οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό το ποσό των 3.000.000 ευρώ, με Δημόσια Δαπάνη 1.500.000 ευρώ στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Για τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος του ΕΓΤΑΑ, έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις μεταξύ της Πιερικής Αναπτυξιακής και των δικαιούχων και έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες πληρωμές. Εντός του Νοεμβρίου 2020 θα έχουν υπογραφεί και όλες οι συμβάσεις των ιδιωτικών έργων.

Πέραν των ανωτέρω συνεχίζονται η υλοποίηση του έργου  BSB SMART FARMING από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Λεκάνης Μαύρης Θάλασσας 2014-2020 (INTERREG-BLACK SEA), το οποίο έχει συντονιστή εταίρο την «Πιερική Αναπτυξιακή» και λοιπούς εταίρους φορείς, από έξι διαφορετικές χώρες που είναι επιλέξιμες στη συνεργασία αυτή (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αρμενία, Ρουμανία, Γεωργία, Μολδαβία). Η Ελλάδα δια της Πιερικής Αναπτυξιακής, είναι ο συντονιστής εταίρος του όλου project.

Το έργο αφορά στην προώθηση της γνώσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας στις χώρες των εταίρων. Συνεργάζονται πανεπιστήμια και δημόσιοι φορείς. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 650.000 ευρώ

Η υλοποίηση του προγράμματος ERASMUS, με στόχο την  ευαισθητοποίηση των νέων σε ζητήματα που άπτονται της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.  Συνεργαζόμενοι  στο έργο αυτό είναι  έξι οργανισμοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στις εντάξεις των δημοσίου ενδιαφέροντος έργων  και των ιδιωτικών του Γεωργικού Ταμείου στους τομείς του τουρισμού, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, υπηρεσιών και μικρών μεταποιητικών μονάδων. «Τελικά είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η αρχικά εγκριθείσα δημόσια δαπάνη του προγράμματος LEADER, των 5.700.000 ευρώ, σχεδόν θα διπλασιαστεί. Τα χρήματα αυτά πάνω από 12.000.000 ευρώ θα επενδυθούν στο νομό μας, δίνοντας μία ανάσα στην κοινωνία μέχρι το τέλος  του 2023. Είναι μία σημαντικότατη επιτυχία  της Πιερικής Αναπτυξιακής, διοίκησης και στελεχών, διότι με  τη συλλογική εργασία και συνεργασία αλλά και με την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία των συνεργατών, καταφέραμε  να  είμαστε από τις πρώτες εταιρίες σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων. Συγκεκριμένα έχουμε εντάξει στο γεωργικό πρόγραμμα τέσσερα έργα βελτίωσης οδοποιίας του δήμου Κατερίνης συν. προϋπολογισμού 1.114.065 ευρώ, ένα του δήμου Πύδνας-Κολινδρού προϋπολογισμού  600.000 ευρώ, τρία του δήμου Δίου – Ολύμπου προϋπολογισμού 825.000 ευρώ. Επιπλέον στο τοπικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο έργα κοινωνικού ενδιαφέροντος νομικών προσώπων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως η αποπεράτωση των Καθημερινών Συσσιτίων «Άρτος ο Επιούσιος»  και η ολοκλήρωση του δευτέρου ορόφου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου. Στο τοπικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης δύο έργα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και έντεκα έργα συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Σοφία Μαυρίδου.

Τέλος παρουσίασε και τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος του Ταμείου Αλιείας όπως η ανάπλαση της Λεωφόρου Στρατού στην Παραλία Κατερίνης ,  ένα  έργο του δήμου Πύδνας – Κολινδρού προϋπολογισμού 540.000 ευρώ και παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων των παραλιακών κοινοτήτων του δήμου.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ