Μενού Κλείσιμο

ΠΙΕΡΙΑ – Σε «κόκκινο» συναγερμό για την κακοκαιρία Αντιπεριφέρεια και Δήμοι

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα με χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Το κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά, τις πυκνές χιονοπτώσεις, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και μεγάλης διάρκειας παγετό, σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα επιπέδου «κόκκινου συναγερμού» με όλα τα στελέχη και τα μηχανήματα να είναι σε απόλυτη και άμεση ετοιμότητα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένουμε να πλήξει την Πιερία, τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Η Π.Ε. Πιερίας, προτρέπει τους οδηγούς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας οχημάτων κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [www.emy.gr] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), καθώς και το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [www.civilprotection.gr].

Οι δήμοι της Πιερίας προετοιμάζονται

Κατερίνη

«Με βάση και την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας οι υπηρεσίες μας είναι σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος που αναμένεται να πλήξει και την περιοχή μας. Έγινε από τις υπηρεσίες μας έγκαιρα η προετοιμασία, προκειμένου να κινηθούμε και αυτή τη φορά βάσει σχεδιασμού» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ έχουν κινητοποιήσει ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Πολιτική προστασία του Δήμου Κατερίνης ως εξής: Έχει γίνει η διανομή απαιτούμενων ποσοτήτων αλατιού αποχιονισμού για τον ανεφοδιασμό των προκαθορισμένων σημείων, στις ορεινές – ημιορεινές κοινότητες και στο σύνολο του Δήμου εν γένει.

Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση περιστατικών παγετού από τους εργαζόμενους, σε μικρότερους δρόμους της πόλης, πεζοδρόμια, στάσεις αστικών λεωφορείων κ.ο.κ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος θέτει σε 24ωρη ετοιμότητα ειδικά οχήματα αποχιονισμού, βυτιοφόρα με αλατόνερο, καθώς και μικρότερα οχήματα άμεσης επέμβασης. Επίσης, σε συνεννόηση με τους προέδρους όλων τοπικών κοινοτήτων, ο Δήμος Κατερίνης  έχει έρθει σε επικοινωνία και για την ενίσχυση εφόσον παραστεί ανάγκη του στόλου με πρόσθετο εξοπλισμό (μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών), για κάθε Δημοτική Ενότητα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Συμεωνίδη, το σχέδιο αποχιονισμού έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ το τμήμα πολιτικής προστασίας έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης, που εκπονήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού, με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ».

Ο Δήμος Κατερίνης βρίσκεται και θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες αρχές, τους φορείς, για τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Παράλληλα, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης καλεί του δημότες, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες: Να καθαρίζουν το πεζοδρόμιο τους. Όσοι κατέχουν στεγασμένους χώρους στάθμευσης, να τους χρησιμοποιούν και να μη σταθμεύουν επί της οδού, προκειμένου να διευκολύνεται ο καθαρισμός από τα μηχανήματα αποχιονισμού του Δήμου. Να φροντίζουν για την προστασία των σωληνώσεων του νερού από τον παγετό.

Επίσης, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να προβούν προληπτικά στην προμήθεια επαρκούς ποσότητας ζωοτροφών και λοιπόν εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους, ενώ οι οδηγοί να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τέλος, οι δημότες καλούνται να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ όσοι έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης: 6942 554 710 & 2351350 505.

Δήμος Δίου Ολύμπου

Την προσοχή των δημοτών εφιστά ο Δήμος Δίου-Ολύμπου προτρέποντας τους να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία από τον ισχυρό παγετό και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Σε ότι αφορά τον Δήμο και κατά το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί με βάση το πλάνο που είχε εκπονηθεί και στην πρόσφατη κακοκαιρία

Σε περίπτωση ανάγκης οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2352350160.

Δήμος Πύδνας-Κολινδρού

Στο δήμο της βόρειας Πιερίας, το σύνολο των εκχιονιστικών μηχανημάτων και υλικών καθώς και το αντίστοιχο προσωπικό του δήμου είναι έτοιμοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την κακοκαιρία, όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

 Στη “μάχη” του χιονιού είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν και οι δύο εκχιονιστικές λεπίδες που πρόσφατα προμηθεύτηκε ο δήμος.

Οι δημότες καλούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες. Σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Αντιδημάρχους της Δημοτικής Ενότητος στην οποία ανήκουν, στα παρακάτω τηλέφωνα: Δ. Ε. Αιγινίου: 694 6955554, Δ.Ε. Κολινδρού: 694 2922626, Δ.Ε. Μεθώνης: 694 6817805, Δ.Ε. Πύδνας: 694 6813581

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ