Σε λευκό κλοιό βρέθηκε χθες η Πιερία, αφού από το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε να χιονίζει σε όλο το νομό. Χθες δεν λειτούργησαν τα σχολεία σε όλο το νομό, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί θα αποφασιστεί (και αφού γίνει εκτίμηση της κατάστασης) για το εάν, και σε ποιες περιοχές, θα παραμείνουν κλειστά.
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και Δήμοι, με ότι προσωπικό και μηχανήματα είχαν, επιχειρούσαν σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου να το διατηρήσουν ανοιχτό και ασφαλές.
Π.Ε. Πιερίας
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, βρέθηκε «στο πεδίο να επιχειρεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, που είχαν ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής με έντονες χιονοπτώσεις σε όλη την επικράτεια της Πιερίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία έθεσε σε 24ωρη επιφυλακή τον μηχανισμό της μέχρι και τη λήξη των έντονων καιρικών φαινομένων.
Τα μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού της ΠΕ Πιερίας και της αναδόχου εταιρείας ήταν σε ετοιμότητα επιχειρώντας από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκαν οι πρώτες έντονες χιονοπτώσεις.
Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων:
-Να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου του προορισμού τους. Αν υπάρχει δηλαδή χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κτλ.
-Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους έτσι, ώστε να μην συμπίπτουν με τις ώρες αιχμής των καιρικών φαινομένων.
-Εάν μετακινούνται πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
-Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.
-Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας http://www.civilprotection.gr.
Τέλος, συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχει παγετός, καθώς και στους πεζούς να τηρούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Κατερίνη
Σε πλήρη ετοιμότητα ήταν και ο Δήμος Κατερίνης, ο οποίος από τα ξημερώματα της, με το μηχανολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, επιχειρούσε αποχιονισμό στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης του Δήμου, όπου συνεχίζονται οι έντονες χιονοπτώσεις.
Στις ορεινές περιοχές του Δήμου εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το ύψος του χιονιού έχει φθάσει τα 50 εκατοστά, ενώ σε ημιορεινές περιοχές ξεπερνά τα 20 εκατοστά. Συνολικά 25 αποχιονιστικά μηχανήματα (3 γκρέηντερ, 2 αλατιέρες, 1 φορτωτής, 6 ειδικά εξοπλισμένα (με εκχιονιστήρα), τρακτέρ, 6 μηχανήματα έργου τύπου JCB, 4 φορτηγά, 3 4Χ4), επιχειρούσαν συντονισμένα με αποτέλεσμα η κατάσταση σε γενικές γραμμές να είναι ελεγχόμενη. Να σημειωθεί, οτι σε καμία στιγμή δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στην πόλη της Κατερίνης, όπου η χιονόπτωση δεν είχε μεγάλη διάρκεια.
Δήμος Πύδνας-Κολινδρού
Στους δρόμους από νωρίς το ξημέρωμα της Δευτέρας και το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, για να αντιμετωπίσουν τον «απρόσμενα μεγάλο όγκο χιονιού» που έπεσε στην περιοχή.
Το βάρος «έπεσε» στο να παραμείνει ανοικτό όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου με προτεραιότητα Κέντρο υγείας – ευπαθείς ομάδες- Κόμβους Εθνικής οδού-Παλαιά Εθνική οδός-Επαρχιακό δίκτυο-Σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγινίου-επαρχιακό Δίκτυο και Δημοτικό δίκτυο.
Γκρέιντερ-αποχιονιστικά, JCB στους κεντρικούς δρόμους τρακτέρ με λεπίδες στις Τοπικές Κοινότητες και φορτωτές έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.