Μενού Κλείσιμο

Pfizer για Όμικρον: Η τρίτη δόση του εμβολίου εξουδετέρωσε τη μετάλλαξη σε εργαστηριακά τεστ

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν πως η τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 εξουδετέρωσε τη μετάλλαξη Όμικρον σε εργαστηριακά τεστ, αν και το σχήμα των δύο δόσεων ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα του ιού.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, η τρίτη δόση αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα στην μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τις δύο δόσεις. Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζουν, οι δύο δόσεις εμβολίου εξακολουθούν να αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην αποτροπή σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Οι δύο παρασκευάστριες εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη συγκεκριμένου εμβολίου για την Όμικρον, το οποίο φιλοδοξούν να είναι διαθέσιμο έως τον Μάρτιο.

Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε πως η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι ηπιότερη από προηγούμενα στελέχη, αλλά φέρεται να μεταδίδεται γρηγορότερα και ίσως οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

«Δεν νομίζω πως είναι καλό νέο να έχουμε κάτι που μεταδίδεται γρήγορα» ανέφερε ο ίδιος στη Wall Street Journal, προσθέτοντας «η γρήγορη μετάδοση σημαίνει πως θα είναι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και ίσως έρθει άλλη μετάλλαξη. Και δεν το θέλουμε αυτό».

Ο Μπουρλά προειδοποίησε πως είναι δύσκολο να εξάγουμε προσώρας οριστικά συμπεράσματα απ0ό το κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική δεδομένουο του ότι μόλις το 5% των νοτιοαφρικανών είναι άνω των 60 χρόνων, και οι νεότερα συνήθως βιώνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της Covid. Παρόλα αυτά, όπως είπε, πολλοί άνθρωποι στην ίδια περιοχή είναι θετικοί στον HIV που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση από κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε, εξάλλου, ο επιδημιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης δρ Άντονι Φάουτσι τη Δευτέρα, είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον  δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι απαραίτητα περαιτέρω δεδομένα για να εκτιμηθεί πλήρως ο κίνδυνος από την παραλλαγή αυτή.

 

Με πληροφορίες από WSJ/CNBC

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ