Μενού Κλείσιμο

Περιμένοντας την ερμηνεία του… νόμου!

Ημερίδα από το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας για το Νόμο 4495 του 2017

Ενημερωτική ημερίδα για τους μηχανικούς της Πιερίας διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας και το Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ Πιερίας, τη Δευτέρα το πρωί στην Κατερίνη. Την ημερίδα παρακολύθησε πλήθος μηχανικών του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Στο επίκεντρο της ήταν ο Νόμος 4495 του 2017, που αφορά τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος ή ως πιο γνωστός ο νόμος που καθορίζει βάση κάποιων προϋποθέσεων την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών.

Όπως τονίστηκε, ενώ εδώ και αρκετό καιρό έχει ψηφιστεί ο νόμος από τη Βουλή, δεν έχουν εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο οι εγκύκλιοι που θα περιγράφουν με σαφήνεια την εφαρμογή του, διευκολύνοντας το έργο των μηχανικών, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας (και στην Πιερία) έχει περιορίσει την δραστηριότητα των μηχανικών οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους, προσδοκούν αύξηση των εσόδων τους από τακτοποίηση αυθαιρέτων η οποία όσο δεν θα εκδίδεται η ερμηνευτική εγκύκλιος, τόσο θα καθυστερεί «εγκλωβίζοντας» μηχανικούς και πολίτες.

Παρόμοια ημερίδα διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντ Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ το επόμενο θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες, στις 18 Δεκεμβρίου

Αξίζει να σημειωθεί πως μείωση 4,1% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα εκδόθηκαν 1.070 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 202,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 830,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσιάστηκε μείωση 2,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση 1,6% στην επιφάνεια και μείωση 4,1% στον όγκο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, στο τέλος του 9μήνου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 16,8% στην επιφάνεια και 16,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ