Μενού Κλείσιμο

Περιφερειακή Οδός Κατερίνης – Το χρονοδιάγραμμα… ολοκλήρωσης

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών για την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η Ελληνική Λύση στη Βουλή.

Ο κ. Μπίλλιας, όπως και στην απάντηση που έστειλε πρόσφατα στο δήμαρχο Κατερίνης, τονίζει ότι οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Οδό είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Ωστόσο, στην απάντηση προς την Ελληνική Λύση, αναφέρει ως συγκεκριμένη ημερομηνία την 13η Νοεμβρίου 2021.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, κάνει ειδική αναφορά στον Κόμβο 2 (Ανδρομάχη), υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση εργασιών στο σημείο οφείλεται σε άρνηση «πρώην ιδιοκτητών» να αποχωρήσουν παρότι έχουν αποζημιωθεί. Η Περιφέρεια έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η εκδίκαση της διοικητικής αποβολής αναβλήθηκε για τις 13 Οκτωβρίου του 2021.

Αναλυτικά στην απάντηση που έλαβε η Ελληνική Λύση (μέσω της Βουλής) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού που αφορά την επικαιροποίηση της απάντησης του (β) ερωτήματος της ερώτησης του βουλευτή κ. Κ. Χήτα σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

Το έργο: «Υπολειπόμενες εργασίες Περιφερειακής Οδού Κατερίνης» είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύμβαση του υπογράφθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019 (με ΑΔΑ: ΨΟΓΧ7ΛΛ-ΨΘΗ και ΑΔΑΜ: 19SYMV005909579 2019-11-26). Η συμβατική προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης όλων των κατασκευαστικών εργασιών λήγει στις 13 Νοεμβρίου 2021. Το έργο αυτό κατασκευάζεται με μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Κατερίνης.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής της Περιφερειακής οδού Κατερίνης (συνολικού μήκους 10,3 χιλιομέτρων) με κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 5,4 χιλιομέτρων (οδοποιία, σήμανση, ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμός) και τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων στις παρακάτω θέσεις:

Κόμβος Κ2 διασταύρωση της Περιφερειακής Οδού με την Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) 13 προς Αγ. Δημήτριο – Ελασσόνα.

Κόμβος Κ3 διασταύρωση της Περιφερειακής Οδού με την Επαρχιακή Οδό 4 προς Νοσοκομείο-Ν.Κεραμίδι (όπου στον νέο κόμβο εμπλέκεται και η Επαρχιακή Οδός 3 προς Παλιό Κεραμίδι).

Κόμβος Κ4 διασταύρωση της Περιφερειακής Οδού με την Επαρχιακή Οδό 2 προς Γανόχωρα.

Κόμβος Κ5 διασταύρωση της Περιφερειακής Οδού με την Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) 1 Κατερίνης-Θεσσαλονίκης.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται (σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από τον Δήμο Κατερίνης) και η κατασκευή παράπλευρης οδού εξυπηρέτησης (service road) των παροδίων ιδιοκτησιών, η οποία διατρέχει παράλληλα τον κεντρικό άξονα της οδού στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής.

Το έργο του θέματος εκτελείται κανονικά, εντός χρονοδιαγράμματος, με την εξαίρεση της περιοχής του οικισμού Ανδρομάχης (πλησίον του κόμβου Κ2), όπου παρότι έχει συντελεστεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης και έχουν κατατεθεί οι σχετικές αποζημιώσεις, ορισμένοι τέως ιδιοκτήτες αρνούνται να αποχωρήσουν και να παραδώσουν τις εκτάσεις που διακρατούν. Η Υπηρεσία έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία διοικητικής αποβολής των τέως ιδιοκτητών με την συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τις 24 Απριλίου του 2020 και αναμένουμε την διεξαγωγή της δίκης. Σημειωτέον ότι η εκδίκαση της διοικητικής αποβολής αναβλήθηκε για τις 13 Οκτωβρίου του 2021.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ