Μενού Κλείσιμο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Σε λίγες ημέρες ο ελληνισμός θα γιορτάσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821. Την ημέρα αυτή όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη, δια μέσου των αιώνων, με τον αγώνα τους, τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας, μεταξύ άλλων, και τα δυο υπέρτατα αγαθά: Την ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την ελευθερία μας ως Λαό. 

Με το πνεύμα αυτό θα καταβληθεί και φέτος προσπάθεια για σωστή οργάνωση και συνολική παρουσία στις εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες, σύμφωνα και με τα υπ΄αρ. πρωτ. 25333/14-03-2024(ΑΔΑ:ΨΤ3446ΜΤΛ6-ΝΔ3) και 25347/14-03-2024 (ΑΔΑ:ΨΜΦΡ46ΜΤΛ6-ΥΙΡ) έγγραφα του Τμήματος Ποιότητας και Εθιμοτυπίας της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης)  του Υπουργείου Εσωτερικών,  ορίζονται ως εξής:

 1. Γενικός σημαιοστολισμός από την όγδοη πρωινή ώρα της 23ης μέχρι τη δύση του ήλιου της 25ης Μαρτίου 2024.
 2. Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2024, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει.
 3. Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ανάπτυξη σ’ αυτούς της σημασίας της ιστορικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Ώρα 11.30΄

Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γεωργάκη Ολυμπίου των Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (όπως καθορίζεται στο συνημμένο αναλυτικό πρόγραμμα), Προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων και κομμάτων

 1. Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

 α. Ώρα 07.00΄ 

 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σ’ όλες τις εκκλησίες.

β.  Ώρα 10.15΄ 

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος με αντιπροσωπεία του Ιερατείου της πόλης. (Ώρα προσέλευσης επισήμων 10:10).

Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως η κα. Κουτσουρά Ζωή, Διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, Συγγραφέας.

 

γ.  Ώρα 11.00΄ 

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας, τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και από εκπροσώπους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Πιερίας, του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Πιερίας των Αναπήρων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Θυμάτων Πολέμου,  Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων,  Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης. 

Θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των Ενδόξων Νεκρών και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 

 δ.  Ώρα 11.30΄ 

Στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης – Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων και Συλλόγων.

 ε. Ο Δήμος Κατερίνης και η Εστία Πιερίδων Μουσών, στο πλαίσιο του ανοιξιάτικου πολιτιστικού κύκλου εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν με τίτλο: «Εαρινές Ημέρες Μουσών», πραγματοποιούν αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου ως εξής:

 

Δευτέρα 25 Μαρτίου

 – 12:45’ 

Στην πλατεία Ελευθερίας, χορευτικά τμήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. 

 

  1. ΓΕΝΙΚΑ
  2. Σε ό,τι αφορά τις ιεροτελεστίες, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.
  3. Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.
  4. Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για την μικροφωνική εγκατάσταση στο χώρο της κατάθεσης, τη διευθέτηση των χώρων των επισήμων, των καταθέσεων και της παρέλασης και να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου. 
  5. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Αλέξιος Πουλικίδης.
  6. Από το Δήμο Κατερίνης τελετάρχης ορίζεται ο κ. Γεώργιος Μίχος.  

 

 • Το γενικό πρόσταγμα για την παρέλαση όλων των σχολείων θα έχει o καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Αθανασιάδης Παναγιώτης, με βοηθούς τους καθηγητές Φ.Α. κ.κ. Νταμπάκη Βασίλειο, Παπανικολάου Ανδρέα, Πανίδη Ιωάννη, Παυλίδη Γεώργιο, Μαυρίδου Έφη, Γκούμα
  Ευριπίδη, Χριστοφόρου Μαριάνθη και Χασιώτη Νατάσα. 

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.  

 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

 


 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ
25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

1.Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

 

 •  Ώρα 11.30΄ 

 

Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γεωργάκη Ολυμπίου, των Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης της Κατερίνης, των προσκόπων, Συλλόγων, Σωματείων και κομμάτων. 

Σχολεία για την κατάθεση ορίζονται το 14ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης για την Α/θμια Εκπ/ση  και το 

 6ο Γυμνάσιο Κατερίνης για την Β/θμια Εκπ/ση. Τα ορισθέντα σχολεία να φροντίσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στο χώρο του Μνημείου στις 11.15΄ .

Υπεύθυνη για την κατάθεση ορίζεται η καθηγήτρια κ. Ρουκά Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 6ου Γυμνασίου Κατερίνης.

Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται για τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου στο χώρο της κατάθεσης. 

 1. Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

α.  Ώρα 10.00΄ 

Οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες θα βρίσκονται έγκαιρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως για τη Δοξολογία και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν συντεταγμένοι στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας.

Πριν την παρέλαση θα μεταβούν στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης.

Χώροι συγκέντρωσης των τμημάτων παρέλασης ορίζονται:

α) Η οδός 25ης Μαρτίου για τα Δημοτικά Σχολεία (Στη συμβολή της οδού με την Πλατεία Ελευθερίας ),

β) Η οδός Ιωaννίνων (ΟΤΕ)  για τα Γυμνάσια,

γ) Η οδός Παναγή Τσαλδάρη για τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ,

δ) Η οδός Ίωνος Δραγούμη για τους Συλλόγους και τα Σωματεία,

ε) Η οδός Περδίκα  για τους Πρόσκοπους.

 

 • Οι υπεύθυνοι των σχολείων που θα οριστούν, θα συνεργαστούν με τους τελετάρχες και τον κ. Αθανασιάδη Παναγιώτη, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης και βοηθούς τους  κ.κ. Νταμπάκη Βασίλειο, Παπανικολάου Ανδρέα, Πανίδη Ιωάννη, Παυλίδη Γεώργιο, Μαυρίδου Έφη, Γκούμα Ευριπίδη, Χριστοφόρου Μαριάνθη και Χασιώτη Νατάσα. 

 

Όσοι Σύλλογοι, Σωματεία και κόμματα επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι (ημέρα κατάθεσης είναι η Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024) θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν μέχρι την Πέμπτη 21-03-2024, ώρα 12.00΄ στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο τηλέφωνο 2351351262.

Επίσης όσοι Σύλλογοι επιθυμούν να παρελάσουν είναι απαραίτητο να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 22-03-2024 ώρα 12.00΄ στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στο τηλέφωνο 2351351262.

 

Οι τελετάρχες θα καθορίσουν  τις επί μέρους λεπτομέρειες σ’ όλες τις εκδηλώσεις.

 

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ