Μενού Κλείσιμο

ΠΕΔ-ΚΜ: 73 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την Οικολογία και την Ανάπτυξη: Η ελπίδα σε… ταμείο Πράσινο

«Θα εντείνουμε τις συνεργασίες με τους στρατηγικούς μας εταίρους, όπως το Πράσινο Ταμείο. Σε θέματα ενημέρωσης, κατάρτισης, θέλουμε η πληροφόρηση να διαχέεται και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας», δηλώνει ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Με δημόσια συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Δήμων, άρχισε την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔ-ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στις εργασίες της Ημερίδας για τις δράσεις και τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους, που διεξήχθη την Τρίτη

 

Αναφερόμενος στη σημερινή Ημερίδα με θέμα «Δραστηριότητες, πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες του Πράσινου Ταμείου – διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου», ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Καϊτεζίδης, σημείωσε πως  εντάσσεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που αναπτύσσει ο φορέας, προβάλλοντας τις καλές πρακτικές Δήμων και Υπουργείων.

Μάλιστα τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση με το Πράσινο Ταμείο, γίνεται σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία, γιατί συμπίπτει, περίπου με την έναρξη της αυτοδιοικητικής θητείας. «Είναι επιλογή της διοίκησης μας, ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, να εντείνουμε τις συνεργασίες με τους στρατηγικούς μας εταίρους. Στα θέματα ενημέρωσης και κατάρτισης, θέλουμε η πληροφόρηση να διαχέεται  σε όλους τους συναδέλφους και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Και βέβαια με τον στρατηγικό εταίρο, όπως το Πράσινο Ταμείο, τη σημαντικότητα του οποίου για τα αναπτυξιακά προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζουν καλά όλοι οι αυτοδιοικητικοί» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Γνωστοποίησε ακόμη πως η ΠΕΔ-ΚΜ θα συνεχίσει και θα επιμείνει σε αυτόν τον ανοικτό διάλογο, μεταξύ των Δημάρχων, των Αυτοδιοικητικών στελεχών και των αρμοδίων φορέων, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει το επόμενο διάστημα σειρά τέτοιων ενημερώσεων, μεταξύ άλλων, με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διαχειριστική Αρχή για το σκέλος που αφορά στα περιφερειακά προγράμματα  του ΕΣΠΑ.

 

Νέα έργα στους Δήμους από το Πράσινο Ταμείο

Νέα περιβαλλοντικά έργα, που αφορούν σε αστικές αναπλάσεις, απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για πράσινο, καθώς και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, «προικοδοτεί» το Πράσινο Ταμείο στους δήμους, διαθέτοντας συνολικά 73 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για να ενταχθούν οι δήμοι στα τρία προγράμματα του Ταμείου θα πρέπει να προετοιμάσουν εγκαίρως τις μελέτες, καταθέτοντας ως τις 8 Μάιου τις σχετικές αιτήσεις για τη χρηματοδότηση των έργων τους.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Ευστάθιος Σταθόπουλος, μιλώντας στην Ημερίδα της ΠΕΔ-ΚΜ. Ειδικότερα, τόνισε πως το ένα πρόγραμμα, ύψους 55 εκατ. ευρώ,  αφορά σε αστικές αναπλάσεις και περιλαμβάνει έντεκα διαφορετικά είδη έργων χωρισμένα σε άξονες, τα οποία, όπως είπε, θα συζητηθούν με τους δημάρχους και τα αυτοδιοικητικά στελέχη

Το δεύτερο, αφορά στην απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για να γίνουν χώροι πρασίνου, άλση και πλατείες, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ και το τρίτο αφορά σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, για το οποίο θα διατεθούν 3 εκατ. ευρώ.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα, και παράλληλα να πάρουμε ιδέες και προτάσεις για τα μελλοντικά προγράμματα που πρόκειται να βγουν από το Πράσινο Ταμείο» τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Επανέλαβε δε ότι το Ταμείο, είναι ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των οικονομικών που έχει και για αυτό θα προχωρήσει σε έκδοση καινούργιων προγραμμάτων, σε συνεργασία πάντα με την Αυτοδιοίκηση.

Κληθείς μάλιστα να απαντήσει αν οι δήμοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν με προτάσεις για να διεκδικήσουν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, σημείωσε πως πάνω από όλα στους ΟΤΑ υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση. «Υπάρχει πολύ μεγάλη δίψα για πληροφόρηση. Νομίζω πάντως ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη στο μέλλον από ότι στο παρελθόν και ότι το πρόγραμμα θα έχει σημαντική απορρόφηση μέχρι τις 8 Μαΐου που είναι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων» επισήμανε ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ