Μενού Κλείσιμο

Παρέμβαση του Σπύρου Κουλκουδίνα για τους μηλοπαραγωγούς της Πιερίας

Με μια νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί των ορεινών Πιερίων, που είδαν την παραγωγή τους να υφίσταται σοβαρές απώλειες, λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Οκτώβριο.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας επικαλείται ως πρόσθετο στοιχείο τη μείωση της παραγωγής μηλοπαραγωγών της Ρητίνης, επισημαίνοντας ότι μικρή ομάδα παραγωγών με καλλιέργειες που εκτείνονται σε 100 στρέμματα, είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται από τους 350 τόνους της προηγούμενης χρονιάς στους 80 τόνους, στο ένα τέταρτο δηλαδή περίπου.

Ο Βουλευτής Πιερίας ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  να εξετάσει τα δεδομένα που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής για τους μηλοπαραγωγούς των Ορεινών Πιερίων και να διερευνήσει τη δυνατότητα καταβολής ειδικής έκτακτης ενίσχυσης στους μηλοπαραγωγούς μέσω της διαδικασίας των de minimis αποζημιώσεων αφού η μείωση της παραγωγής επηρέασε, αναπόφευκτα, και τις συνθήκες στην αγορά του προϊόντος.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών των Ορεινών Πιερίων λόγω της μείωσης της παραγωγής τους από ακραία καιρικά φαινόμενα»

Κύριε Υπουργέ

Οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Οκτώβριο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους μηλοπαραγωγούς των Ορεινών Πιερίων που είδαν την παραγωγή τους να υφίσταται σοβαρές απώλειες.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που αφορούν στους μηλοπαραγωγούς της Ρητίνης στην Πιερία, στην οποία μια μικρή ομάδα παραγωγών με καλλιέργειες που εκτείνονται σε 100 στρέμματα, είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται από τους 350 τόνους της προηγούμενης χρονιάς στους 80 τόνους, στο ένα τέταρτο δηλαδή περίπου.

Αυτό σημαίνει μείωση του εισοδήματος τους ενώ υπάρχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στις εξαγωγές.

Η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει τα δεδομένα που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής για τους μηλοπαραγωγούς των Ορεινών Πιερίων και να διερευνήσει τη δυνατότητα καταβολής ειδικής έκτακτης ενίσχυσης στους μηλοπαραγωγούς μέσω της διαδικασίας των de minimis αποζημιώσεων αφού η μείωση της παραγωγής επηρέασε , αναπόφευκτα, και τις συνθήκες στην αγορά του προϊόντος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Εξετάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το ζήτημα της καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους μηλοπαραγωγούς των Ορεινών Πιερίων που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται δραματικά;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ