Μενού Κλείσιμο

Παρεμπόριο – Ανοιχτή πληγή για την οικονομία

Σύμφωνα με υπολογισμούς το παρεμπόριο «κοστίζει» στην Ελλάδα 25.000 θέσεις εργασίας και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Σε πληγή για την ελληνική οικονομία έχει μεταβληθεί το παρεμπόριο στη χώρα μας. Ο τζίρος του εκτιμάται πλέον στο 1,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τα προϊόντα που έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή τα ποτά και τα τσιγάρα. Το παρεμπόριο, όμως, στερεί και 25.000 θέσεις εργασίας από την οικονομία, επιδεινώνοντας το ισοζύγιο της απασχόλησης.

 

Τα στοιχεία αυτά επισήμαναν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης.

 

Ούτε ένα πρόστιμο επί πέντε χρόνια!

Όπως τόνισαν μιλώντας σε στελέχη των περιφερειών τα οποία είναι επιφορτισμένα με τους ελέγχους, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει νέος νόμος για την πάταξη του παρεμπορίου. Άφησαν, όμως, αιχμές για την αντιμετώπιση του θέματος από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Επίτηδες οι μηχανισμοί αφέθηκαν στην τύχη τους» είπε ο κ. Σταμπουλίδης και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο σε τράπεζα για ατασθαλίες που έγιναν σχετικά με ακατάσχετους λογαριασμούς. Ο κ. Παπαθανάσης πριν από λίγες μέρες επέβαλε το πρώτο πρόστιμο σε συστημική τράπεζα για το θέμα αυτά. Ακόμα και τα αυτοκίνητα επίτηδες αφήνονταν χαλασμένα για να μη γίνονται έλεγχοι»!

 

Αυστηρό μήνυμα και στους υπαλλήλους

Ο κ. Σταμπολίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα και στο εσωτερικό των υπηρεσιών. «Οι υπηρεσίες που συμμετέχουν στους ελέγχους δεν έχουν ωράριο. Οσοι υπάλληλοι σκέφτονται διαφορετικά να ζητήσουν από τώρα να πάνε σε άλλες υπηρεσίες» τόνισε.

Τα προβλήματα στους ελέγχους επισήμαναν στη σύσκεψη οι υπεύθυνοι των περιφερειακών υπηρεσιών απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ολοι εστίασαν στην πολυνομία που δημιουργεί ένα πραγματικό χάος, με πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες να εμπλέκονται, στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και στα παράλογα του συστήματος που βάζουν φρένο ακόμα και στους ελέγχους. Όπως αποκάλυψαν υπηρεσιακοί παράγοντες, το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει όλες τις αποφάσεις για την πληρωμή των υπερωριών των υπαλλήλων οι οποίοι συμμετέχουν στους ελέγχους τα Σαββατοκύριακα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κανέναν έλεγχο Σάββατο ή Κυριακή» είπαν.

 

Φώφη Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ανάπτυξη μόνο για λίγους

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματα κατά τη διάρκεια επίσκεψή της στην 84η ΔΕΘ, το απόγευμα της Κυριακής κατηγορώντας τον ότι η δική του ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους.

«Η ΔΕΘ δίνει το στίγμα της  δημιουργικής Ελλάδας που παράγει και καινοτομεί, της ΔΕΘ της εξωστρεφούς Ελλάδας. Όμως ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη νωρίτερα ότι η δική του ανάπτυξη είναι μόνο για λίγους και φάνηκε όπως είπε από την αρνητική του στάση για τις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και για την άρνησή του να διαπραγματευτεί για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Την άφησε στα χέρια της κ. Λαγκάρντ. Φαίνεται ότι θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που τις αξίζει».

Συνοδευόμενη από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ των οποίων ο Χάρης Καστανίδη, ο Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Γιώργος Φραγγίδης, ο Απόστολος Πάνας, τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, στελέχη και μέλη του κόμματος, συναντήθηκε με την διοίκηση τη ΔΕΘ-HELEXPO.

Χθες το πρωί επισκέφθηκε την περιοχή λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, του δήμου Δέλτα, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ