Μενού Κλείσιμο

Παραμένουν οι εκκρεμότητες

Εγκρίθηκε το συμπληρωματικό μνημόνιο από τον ESM, αλλά από… βδομάδα τα «φράγκα»

Βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης την ερχόμενη Παρασκευή, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Παραμένει η ασάφεια για το ελληνικό χρέος», λέει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

To συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ενέκρινε την Τετάρτη το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το συμβούλιο τόνισε στην σχετική του ανακοίνωση την ανάγκη να «επιλύσει γρήγορα η κυβέρνηση τα εκκρεμή ζητήματα».
Πρόκειται για το έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕSM, οι διοικητές του μηχανισμού συζήτησαν επίσης τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του TAIΠEΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας) και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ.
«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, 7 Ιουλίου.

Βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης ο Ευκλ. Τσακαλώτος
Βέβαιος ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα εγκριθεί από τον ESΜ η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την τηλεδιάσκεψη «κορυφής» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στην οποία συμμετείχε.
«Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονται στο δελτίο Τύπου του ESM, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτά αφορούν σε δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές, αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».
Ειδικότερα, αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, έχει λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ εκείνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «δεν είναι για τώρα» και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.
Εξάλλου, σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στο ΔΝΤ η «επιστολή προθέσεων», δηλαδή το σχέδιο μνημονίου (MEFP) με το Ταμείο.

Επιμένει η ΕΚΤ: Παραμένει η ασάφεια για το ελληνικό χρέος
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν παράσχει ακόμα αρκετή σαφήνεια για το είδος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να πείσουν την ΕΚΤ για την βιωσιμότητά του, δήλωσε o Mπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ.
«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από υπουργούς για το τι θα μπορούσε πιθανόν να γίνει την επόμενη χρονιά αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος. Δεν είναι όμως πολύ συγκεκριμένα» είπε ο Κερέ.
«Κατά την άποψή μας, και είναι ένα συμπέρασμα που πιθανόν μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, δεν είναι αρκετό για εμάς, ώστε να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και, όπως έχει πει το διοικητικό συμβούλιο, αυτό είναι απαραίτητο για την ένταξη στο QE. Θέλουμε να είμαστε διασφαλισμένοι… και δεν είμαστε έως τώρα» κατέληξε.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ