Μενού Κλείσιμο

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια έχασαν οι τεχνολογικοί γίγαντες τις τελευταίες ημέρες

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου έχουν χάσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία κατά τις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων.

Το μαζικό «ξεπούλημα» μετοχών που έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη συνεχίζεται καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Fed δεν θα είναι αρκετή για να «τιθασεύσει» τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών φαίνεται να βάλλονται περισσότερο σε σχέση με άλλους κλάδους.

Οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε ασφαλέστερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων βασικών προϊόντων της αγοράς όπως αυτά που προσφέρουν οι Campbell Soup, General Mills και J.M. Smucker.

Μετά την ανακοίνωση της Fed και παρά την αρχική αισιοδοξία, οι μετοχές υποχώρησαν συνεχόμενα την Πέμπτη, την Παρασκευή αλλά και εχθές. Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έπεσε κάτω από το όριο των 4.000 τη Δευτέρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 7% από το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ ο Invesco Nasdaq 100 ETF σημειώνει πτώση σχεδόν κατά 10% για την ίδια περίοδο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες συναλλαγών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Η Apple έχει χάσει σε αξία περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η Microsoft έχει χάσει περίπου 189 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η Tesla κατέγραψε απώλειες 199 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Η κεφαλαιοποίηση της Amazon μειώθηκε κατά 173 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η Alphabet, μητρική της Google, αξίζει 123 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι απώλειες της εταιρείας κατασκευής καρτών γραφικών Nvidia ανέρχονται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • H Meta, μητρική της Facebook, έχει χάσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από CNBC

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.