Μενού Κλείσιμο

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ: Σε απόγνωση γονείς 65.000 παιδιών που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ – Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ των Δήμων μεταφέρουν, με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι μητέρες, οι οποίες ενώ πληρούσαν απόλυτα και με το παραπάνω τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η σχετική Πρόσκληση, τελικά είδαν τα ονόματα των παιδιών τους στις πολυπληθείς – φέτος – λίστες με τους απορριφθέντες.

Τόσο σε συζητήσεις των μητέρων στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όσο και σε απευθείας επικοινωνία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ μαζί τους, γίνεται εμφανής η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί γονείς, οι οποίοι αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα φέτος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η αίτησή τους εγκρίνονταν κανονικά, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, «Πέρα από το πολύ σημαντικό κοινωνικό κομμάτι που αφορά στις μητέρες, υπάρχει βεβαίως και το εργασιακό σκέλος, όπου εκεί, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, θα έχουμε ένα πραγματικό «Βατερλώ», με εκατοντάδες απολύσεις έμπειρου εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Απολύσεις, οι οποίες θα προκύψουν λόγω της κατακόρυφης μείωσης της χρηματοδότησης που θα ακολουθήσει την μείωση των εγγραφών παιδιών κατόχων voucher στο σύνολο του δικτύου Δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ πανελλαδικά.

Η κατάσταση αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ την είχε προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια μήνες πριν κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο απευθυνόμενος προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, όσο και προς την ΚΕΔΕ και την ΕΕΤΑΑ, ενώ αυτό που συνέβη το είχαμε περιγράψει και σε δημόσιες τοποθετήσεις μας μέσω του Τύπου. Προφανώς, η σημερινή τραγική κατάσταση προέκυψε σκόπιμα και προσχεδιασμένα και καθόλου τυχαία, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης κώφευαν συστηματικά στις θέσεις και προτάσεις για την λειτουργία των ΚΔΑΠ, που κατατίθεντο όλο το προηγούμενο διάστημα κατά κύματα από την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ όλης της χώρας και τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ χωρίς να δίνουν ποτέ ουσιαστικές απαντήσεις στις προτάσεις των ή απαντώντας ψέματα στη Βουλή σε ερωτήσεις Βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «κυβερνητικής εγγύησης για απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΔΑΠ» και «επαρκούς χρηματοδότησης». Η Κυβέρνηση, πέρα από τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ, αγνόησε επιδεικτικά σειρά επιστολών και αποφάσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και του ΔΣ της ΚΕΔΕ, αλλά και ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έγιναν από Βουλευτές όλων των κομμάτων τους προηγούμενους μήνες και που αναδείκνυαν την επερχόμενη «τραγωδία», προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα, σε μία πραγματικά ζοφερή πραγματικότητα για την επόμενη μέρα των ΚΔΑΠ με: 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ από την μία, ενώ από την άλλη να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία και στην εργασιακή αβεβαιότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αυτές τις Δημοτικές Κοινωνικές Δομές. Οι ίδιοι εργαζόμενοι που υποδέχονται τα παιδιά της χώρας μας τόσα χρόνια, οι ίδιοι εργαζόμενοι που μπήκαν στην πρώτη γραμμή κοινωνικής πολιτικής των Δήμων κατά την περίοδο της καραντίνας. Η Κυβέρνηση και τα  συναρμόδια Υπουργεία με αυτήν τους την απαράδεκτη επιθετική ενέργεια έδειξαν τις προθέσεις τους απέναντι σε αυτό που λέγετε «δημόσια και δωρεάν κοινωνική πολιτική» ακολουθώντας  φιλευλεύθερες πολιτικές που θεωρούν την «λειτουργία και  αυτορρύθμιση της  αγοράς» σημαντικότερη από την παιδαγωγική, την ελεύθερη δημιουργική απασχόληση και την ουσιαστική στήριξη της Ελληνικής οικογένειας.»

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, καλούν τον Πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη, να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά, δίνοντας εντολή στα συναρμόδια Υπουργεία να εξασφαλίσουν άμεσα επιπλέον πόρους για να χορηγηθούν vouchers σε όλες τις μητέρες που εξαρχής το δικαιούνταν.

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ καλεί επίσης,

-τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκο και την Υφυπουργό Εργασίας κα Μιχαηλίδου, να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διορθωθεί ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ η τεράστια αδικία του πρωτοφανή αποκλεισμού που υπέστησαν τόσες χιλιάδες μητέρες από το Πρόγραμμα, λαμβάνοντας απόφαση για χορήγηση voucher σε όλες τις μητέρες που καλύπτουν τα κριτήρια συμμετοχής στη Δράση.

-Τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να κινηθούν άμεσα και δυναμικά πιέζοντας με παρεμβάσεις τους την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα την αδικία.

-Την ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους πανελλαδικά, να πιέσουν με όποιο μέσο μπορούν την Κυβέρνηση να μην οδηγήσει τα ΚΔΑΠ των Δήμων σε οριστικό κλείσιμο και τα στελέχη τους στην ανεργία. Πρέπει οι Δήμαρχοι και τα συλλογικά τους όργανα (ΠΕΔ και ΚΕΔΕ) να δώσουν μία σκληρή μάχη στην οποία η νίκη είναι κυριολεκτικά μονόδρομος…

-Την διοίκηση της ΕΕΤΑΑ να μεταφέρει στην Κυβέρνηση τη δυσφορία και την αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις τάξεις των μητέρων, καθώς και να επιβεβαιώσει πως τέτοιας κλίμακας αποκλεισμός μητέρων συμβαίνει για πρώτη φορά και τι σημαίνει αυτός στην οικονομική βιωσιμότητα των Δομών.

– Τέλος, καλεί τις μητέρες που αποκλείστηκαν να μην το βάλουν κάτω και να διεκδικήσουν με πυγμή και μαζικά αυτό που δικαιούνται και πολύ άδικα τους στέρησαν φέτος για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια. «Μαζί με τις μητέρες, καλούμε και τους συναδέλφους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ των Δήμων να μην αφήσουν ούτε μέρα να πάει χαμένη και οργανωμένα να διεκδικήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο την διατήρηση των θέσεων εργασίας μας, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης των δημοτικών δομών η οποία θα επιτευχθεί με τη χορήγηση voucher στις μητέρες που η Κυβέρνηση αδίκως και σκοπίμως απέκλεισε από τα ΚΔΑΠ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ