Μενού Κλείσιμο

Π.Ε. Πιερίας – Επιταχύνονται οι σωστικές ενέργειες σε περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνίες

Σε «αγαστή συνεργασία» βρίσκεται η Π.Ε. Πιερίας με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε. – πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.), αναφέρει η Π.Ε. Πιερίας, με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της ΕΑΓΜΕ στην περιοχή μας.

 

ΕΑΓΜΕ και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο παρέχεται άμεση και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση αυτοψίας μετά από τεχνικογεωλογική εξέταση κατολισθητικών φαινομένων που έχουν προκληθεί από τα έκτακτα, έντονα ή/και παρατεταμένα φυσικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας, επιστημονικό κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. που το αποτελούσαν οι ερευνητές Dr. Νικόλαος Νικολάου και ο Dr. Δημήτριος Γαλανάκης, επισκέφθηκαν την Πιερία, όπου η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στην ΠΚΜ, Dr. Χαράλαμπος Στεργιάδης και ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πιερίας, υπέδειξαν τις θέσεις και έδωσαν όλες τις απαιτούμενες διευκρινήσεις για τα συγκεκριμένα καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα (εδαφική υποχώρηση – καθιζήσεις) που έχουν καταγραφεί (καταστροφές και ζημιές σε κατοικίες, τουριστικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές μονάδες, γεωργικές καλλιέργειες και σε έργα υποδομών).

Επισκέφθηκαν θέσεις, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί καταστροφές λόγω θεομηνιών με αποτέλεσμα να καταγραφούν έντονα και επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα καθώς και θέσεις οι οποίες μπορούν εν δυνάμει να προσδώσουν στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες γεωλογικές μεταβολές. Έγινε αυτοψία στην πορεία των εργασιών καθώς και παροχή διευκρινήσεων οι οποίες προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα των εδαφών των περιοχών που υλοποιούνται οι σωστικές ενέργειες.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε μετά το τέλος της αυτοψίας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, για την «άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη και συνδρομή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μέσο», στην υλοποίηση όλων των σωστικών ενεργειών που υλοποιούνται στην Πιερία, σε όλη τη διάρκεια της  περιφερειακής θητείας και ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές, για την Πιερία, πλημμύρες του 2017 όπως και αυτές που ακολούθησαν τα επόμενα έτη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.), βάση της διαρκούς ισχύος του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, το οποίο ενεργοποιείται όποτε υφίσταται ανάγκη, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ευχαρίστησε τα στελέχη – ερευνητές της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα της Πιερίας καθώς και τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Dr. Χαράλαμπο Στεργιάδη για τον συντονισμό της συνάντησης –αυτοψίας. Όπως τόνισε η κ. Μαυρίδου «το γεγονός ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί, γειτνιάζουν με περιοχές υδατορεμάτων και λαμβάνοντας υπόψη την επερχόμενη χειμερινή περίοδο είναι δεδομένο ότι τα καινούργια πλημμυρικά φαινόμενα στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές θα προκαλέσουν ολοσχερή καταστροφή στις περιουσίες και τις υποδομές και άμεσο κίνδυνο για ανθρώπινες απώλειες, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να κρίνεται ως ιδιαιτέρως επείγουσα και επιτακτική».

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ