Μενού Κλείσιμο

Π.Ε. Πιερίας: Εντατικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι ενόψει Πάσχα

Με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και  ενόψει της περιόδου του Πάσχα, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εντείνει τους κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους, στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τονίζει, ότι,  θα τηρηθεί η πιστή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της ισχύουσας Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι, η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπό την επίβλεψη των επίσημων κρεοσκόπων κτηνιάτρων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι οποίοι και είναι αρμόδιοι για την τήρηση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά και σφαγή και οι οποίοι δίνουν σαφείς οδηγίες προς τους εκδοροσφαγείς, για τον κατάλληλο χειρισμό των σφάγιων κατά τη διαδικασία της σφαγής, προκειμένου τα παραγόμενα σφάγια να είναι καθαρά και να μην φέρουν εσωτερικούς και εξωτερικούς ρύπους, αίμα, τρίχες, περιττωματική μόλυνση κ.λ.π..

Οι καταναλωτές, θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία, στη σήμανση καταλληλότητας των σφάγιων. Επισημαίνουμε, ότι, τα σφάγια αμνοεριφίων, που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου σφαγής τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

Τα σφάγια αμνοεριφίων, που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, φέρουν τη σφραγίδα, που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα, η οποία είναι χρώματος καστανού.

Η περίοδος της πανδημίας του κοροναϊού -που διανύουμε- δε δικαιολογεί τη χαλάρωση στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, στην προάσπιση της Δημόσιας υγείας και της υγείας και της ευζωίας των ζώων αλλά και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής κτηνοτροφίας σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σχολιάζοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων, τόνισε  πως «Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προάσπιση της Δημόσιας υγείας και της υγείας και της ευζωίας των ζώων αλλά και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής κτηνοτροφίας σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ