Μενού Κλείσιμο

Όχι σε συνεργασίες «τακτικισμού»

Χρήστος Γιαννούλης:

Την πεποίθησή του ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης θα εκπλήξει πολλούς που πορεύονται με βεβαιότητες» εκφράζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Γιαννούλης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δηλώνει σίγουρος ότι θα υπάρξει αλλαγή και ανατροπή και εκτιμά ότι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν τις προθέσεις του.

Παρουσιάζοντας τις βασικές του προτεραιότητες τονίζει ότι αυτές εστιάζονται στους τομείς της αντιμετώπισης της ανεργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υποστήριξης μελών ευπαθών ομάδων.

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, επαναλαμβάνει ότι ο πολιτικός αγώνας δεν δίνεται με όρους στοιχημάτων, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασιών αναφέρει ότι «μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου είναι μονόδρομος μέσω του «Κλεισθένη» να αναζητηθούν συνεργασίες, όχι όμως συνεργασίες ιδιοτέλειας και τακτικισμού».

Αναφερόμενος στις τρεις βασικές του προτεραιότητες εφόσον εκλεγεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιαννούλης αναφέρει πως είναι «ανεργία- απασχόληση, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη είναι η πρώτη μεταξύ ίσων από τις τρεις προτεραιότητες που θέτουμε. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι το περιβάλλον, για να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Η τρίτη προτεραιότητα στην οποία θα επένδυα, πραγματικά, τις δυνάμεις μου, είναι η υποστήριξη ευπαθών ομάδων, ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και προτεραιότητες. Στην ίδια προτεραιότητα τοποθετώ, άλλωστε, και τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δημοκρατικό διάλογο και τη διαφάνεια.

Η πιο σημαντική πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε είναι να αποτυπώσουμε ένα σχέδιο άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες βελτίωσης της εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον τουρισμό, είτε σε ό,τι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Μιλώντας για την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαϊου, παραδέχτηκε ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη, γιατί, όπως είπε «δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής για να μπορούμε να κατανοήσουμε καθυστερήσεις, παρελκυστικές πρακτικές, επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι μια ιστορική εκλογική αναμέτρηση στην οποία δεν είναι επίδικο μόνο η αλλαγή στη διοίκηση και η ανατροπή που πρέπει να γίνει. Είναι και η αλλαγή φιλοσοφίας, η αλλαγή μέσω της οποίας η Περιφέρεια γίνεται πρωταγωνιστής, από βασικός ομιλητής σε εκδηλώσεις και τελετές.

Την καθιστά, επίσης, δύσκολη το γεγονός ότι η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης απολαμβάνουν μια ιδιότυπη αλλά υπαρκτή ασυλία από ένα μεγάλο σύστημα παραγόντων της δημόσιας ζωής, κόμματα, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, συναδέλφους μας, αλλά ακόμα και πολίτες. Συν το ότι υπάρχουν βαθιά ριζωμένες σχέσεις αδιαφανούς πολιτικής συνεργασίας. Δεν αναφέρομαι σε διαφθορά αλλά σε μια εντελώς μικρόνοη και μικροκομματική αντιμετώπιση των έξι περιφερειακών ενοτήτων και της Θεσσαλονίκης που συγκροτούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ισχύει ακόμη η λογική που εμφύσησε ο Ψωμιάδης σε αυτό τον θεσμό, «ο δικός μου», «ο κολλητός μου», «ο φιλικά προσκείμενος σε μένα», «ο άνθρωπος που θα με βοηθήσει για τα πολιτικά μου σχέδια». Αυτό στην περίπτωσή μας τελειώνει.»

Ο κ. Γιαννούλης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις δημοσκοπήσεις, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη Συγκεκριμένα ανάφερε «Έχω τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει αλλαγή και ανατροπή. Τι θεωρείται αλλαγή και ανατροπή θα μας το πει η κάλπη. Απλά δεν νομίζω ότι ο πολιτικός αγώνας δίνεται με όρους στοιχημάτων, δημοσκοπήσεων. Δίνεται κυρίως, όχι μόνο με προτάσεις – γιατί είναι πολύ εύκολο να λες τι προτείνεις, ποια είναι η λύση που δίνεις- αλλά με προθέσεις.

Έχω τη βεβαιότητα -και επιμένω σε αυτό, όσο και αν ακούγεται θεωρητικό- ότι η πρόθεση καθορίζει και την πράξη και επειδή η πολιτική είναι ένα είδος τέχνης, θα έλεγα ότι η τέχνη της πολιτικής, όπως και άλλες τέχνες, καθορίζονται κυρίως από τις προθέσεις αυτού που την υπηρετεί. Πιστεύω ότι οι πολίτες μπορούν να δουν καθαρά ποιες είναι οι προθέσεις. Τι στοχεύω εγώ με αυτή την υποψηφιότητα και τι στοχεύουν οι υπόλοιποι.

Τέλος ρωτήθηκε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και συγκεκριμένα τι θα έλεγε σε όσους διαφωνούν με αυτήν: «παρά τις υπερβολικά πολλές προσπάθειες να διαστρεβλωθεί ή να αποδοθεί τμηματικά το νόημα αυτών που λέω, είναι ότι σέβομαι απεριόριστα όσους διατυπώνουν τη διαφωνία τους. Θα τους παρακαλούσα να συμμετάσχουν μαζί μας σε έναν διάλογο ήρεμο, ουσιαστικό για το τι σηματοδοτεί αυτή η συμφωνία. Αποδοκιμάζω -και δεν θα πάρω πίσω ποτέ την άποψή μου- αυτούς που μετατρέπουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε ένα εργαλείο πατριδοκαπηλείας και τεχνητής έντασης.

Και επειδή πρόσφατα έγινε αντικείμενο και ίσως ειρωνικών σχολίων μια έκφραση που χρησιμοποίησα, «επίδειξη αντίθετης άποψης», θα με βοηθήσετε από το φιλόξενο βήμα σας να πω ότι επίδειξη αντίθετης άποψης είναι για όσους δεν το κατάλαβαν, πριν τη διαμαρτυρία, πριν την αγανάκτηση, πριν τη χρήση βίας για όποιον διαφωνεί, η αγχωμένη σπουδή που δείχνουν κάποιοι να εκπληρώσουν το αντιπολιτευτικό τους καθήκον. Δηλαδή αυτοί που βλέπεις ότι προσπαθούν να σου «την πουν» γιατί πρέπει να τους δουν κάποιοι άλλοι ότι σου τη λένε. Αυτό είναι επίδειξη.

Όσοι έχουν βαθιά και ουσιαστική διαφωνία ή ενόχληση, συζητούν. Θέλουν να ακούσουν. Το βήμα είναι ανοιχτό, δεν έκλεισε ποτέ, απλά δεν μπορεί η συζήτηση να γίνεται με κραυγές. Και εν πάση περιπτώσει, το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ας το προβάλλουμε και με κάποια δεδομένα. Ας μου πει κάποιος με απλή λογική αν μετά από μια διαφωνία, διαμάχη, αντιπαράθεση 27 ετών μέσα σε μια οικογένεια, σε μια πόλη, σε έναν Δήμο, σε μια περιφέρεια, σε μια χώρα, η επανένωση έγινε χωρίς κάποιες υποχωρήσεις. Εάν μου βρει κάποιος ένα παράδειγμα θα πω πραγματικά να το ξαναδούμε.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ