Μενού Κλείσιμο

Όχι άλλα βάρη στους εργαζομένους

Μικρή η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

Η μικρή συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, έπαψε εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί «είδηση». Δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση και η απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, όπου ελάχιστοι ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου.

Μετά τις καθιερωμένες (και χιλιοειπωμένες) ομιλίες, οι απεργοί προχώρησαν σε ομόφωνο ψήφισμα, καθιστώντας σαφές πως δεν θα δεχθούν «άλλα βάρη» στην πλάτη τους.

Οκτώ χρόνια λιτότητας εγκλώβισαν τη χώρα σε βαθιά, παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική καχεξία.

Οι συνεχιζόμενες δραματικές ανατροπές των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργατικών μας δικαιωμάτων μέσα από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία καλπάζει ανεξέλεγκτη, το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών συνεχίζεται, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση διαλύεται, οι άνεργοι και οι φτωχοί εξαθλιώνονται.

Η εξοντωτική μείωση των συντάξεων, η μεγάλη αύξηση της φορολογίας, η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν είναι αυτά που θα μειώσουν την ανεργία και θα φέρουν την ανάπτυξη. Είναι μέτρα που παίρνονται ύστερα από απαίτηση και υπόδειξη της εργοδοσίας που καλύπτεται πίσω από τους θεσμούς. Είναι μέτρα που αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των κερδών των εργοδοτών και στην περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νοικοκυριών», αναφέρει το ψήφισμά τους.

Οι εργαζόμενοι (και της Πιερίας) «καταδικάζουν» τις αυταρχικές κυβερνητικές συμπεριφορές και διεκδικούν μεταξύ άλλων:

-Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που τόσα δεινά έφεραν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

-Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ.

-Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα

«Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο αγώνας μας είναι μονόδρομος! Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουμε μόνον μία επιλογή. Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. Στέλνουμε για ακόμη μία φορά μήνυμα ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό.

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων», καταλήγει το ψήφισμα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ