Μενού Κλείσιμο

Οριστική λύση!

Απασχόληση αλλοδαπών εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών

Οριστική λύση στο ζήτημα της απασχόλησης των αλλοδαπών εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών έπειτα από πρωτοβουλία των βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ των οποίων της Μπέττυς Σκούφα και του Χάρη Τζαμακλή

Με πρωτοβουλία της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα της απασχόλησης των αλλοδαπών εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ημαθίας Γιώργος Ουρσουζίδης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετά από συστηματική και επίμονη συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, ΥΠΕΣ , ΥΠΕΞ, ΥΠΑΑΤ και ιδιαίτερα του Υπ. Εργασίας με τους βουλευτές, Γιάννη Σηφάκη (Πέλλα), Χρήστο Αντωνίου, Φρόσω Καρασαρλίδου (Ημαθία), Δημήτρη Δημητριάδη, Γιώργου Κασαπίδη (Κοζάνη), Μπέττυ Σκούφα, Χάρη Τζαμακλή (Πιερίας) και Σταύρου Αραχωβίτη (Λακωνία), βρέθηκε η εφικτή λύση, προς όφελος, τόσο των αγροτών, όσο και του ΕΦΚΑ.
-Δρομολογήθηκε ήδη νομοθετική εξουσιοδότηση, για έκδοση Υπουργικής Απόφασης.
-Μετά την διαδικασία της μετάκλησης, (πλέον χωρίς προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών και με κόστος παραβόλου 50 ευρώ ανά εργάτη γης), κάθε αγροτική εκμετάλλευση θα εκδίδει ένα βιβλίο απασχόλησης θεωρημένο από τα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ.
-Στο βιβλίο αυτό, θα καταγράφεται από τον ίδιο τον αγρότη, ο αριθμός των εργατών που απασχολεί ανά ημέρα απασχόλησης – αφορά στις πραγματικές ημέρες εργασίας – κατ΄ αυτό τον τρόπο καλύπτεται σε οποιονδήποτε έλεγχο για ανασφάλιστη εργασία.
-Στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, υποβάλει συγκεντρωτικά απολογισμό απασχόλησης του προηγούμενου μήνα (ΑΠΔ), και μέχρι το τέλος του μήνα (επόμενου) καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό (αφορά στο ελάχιστο που προβλέπεται από το ν.4387/16).
-Οι αγρότες μπορούν να απασχολούν οποιονδήποτε εργαζόμενο, Έλληνα ή αλλοδαπό, χωρίς γραφειοκρατία, δηλαδή χωρίς τη γνωστή διαδικασία των περιττών και ανεφάρμοστων συνεχών προσλήψεων – απολύσεων, από αγρότη σε αγρότη.
-Με την υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση, τα ημερομίσθια των εργατών γης δηλώνονται κατά τρόπο απολύτως νόμιμο στα έξοδα του αγρότη (Δαπάνες), έτσι αποδίδεται επιτέλους δικαιοσύνη στον υπολογισμό του αναλογούντος φόρου, αλλά και των αντίστοιχων εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.
«Θέλω να τονίσω, πως οι αγρότες – ιδιαίτερα οι δενδροκαλλιεργητές – έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση αυτής της ρύθμισης, ωστόσο αυτό το ίδιο το κράτος το 2012 – 2013 δημιούργησε το πρόβλημα (απώλεια εσόδων αρκετών εκατομμυρίων στον ΕΦΚΑ), ήταν λοιπόν δύσκολο να αυτοαναιρεθεί!» δηλώνει ο κ. Ουρσουζίδης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ