Μενού Κλείσιμο

Οργή και αγανάκτηση για την καταστροφική πολιτική

Γενική Συνέλευση Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κατερίνης

Με ψήφισμα ολοκληρώθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Την οργή και την αγανάκτησή τους για την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, κατά την πρόσφατη τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου, αποτυπώθηκαν σε ψήφισμα στο οποίο καταγράφονται τα «πάγια αιτήματα» των εργαζομένων. Στην κορυφή των αιτημάτων η Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και το αίτημα κατάργησης του «αίσχους» των μισθών πείνας των 586 και 511 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και τα βάρη που ήδη σηκώνουν στις πλάτες τους είναι δυσβάστακτα. Για πολλοστή φορά έρχονται αντιμέτωποι με νέες και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, «που εθελοτυφλούν στις ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας και στοχεύουν στην καρδιά της εργατικής προστασίας».

Τα αιτήματα

-Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

-Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

-Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

-Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.

-Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

-Όχι στις πρακτικές καταστολής της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, από όπου και εάν προέρχονται.

-Αφορολόγητο ατομικό όριο 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

-Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

-Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες!

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

-Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Όχι στην κατάργηση της προσωρινής διαφοράς, όχι στη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όχι στη μείωση των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας.

-Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

-Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

-Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα του νερού και των λιμανιών μας. Όχι στην πώληση της ΔΕΗ. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

-Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

-Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μας και του ΨΝΠΟ, για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

-Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην παιδεία και την υγεία. Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας.

-Να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, με πληρωμή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

-Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.

-Να δοθεί άμεση λύση στο εργασιακό καθεστώς που κρατά σε ομηρία τους συμβασιούχους της καθαριότητας στο Δήμο Κατερίνης και να υπάρξει σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

-Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.

«Για εμάς τους εργαζόμενους, μαζί με τους ανέργους και τους συνταξιούχους ο αγώνας για τα δικαιώματά μας είναι μονόδρομος. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει ένα οριστικό τέλος στις μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η ενότητα όλων των εργαζόμενων και ο κοινός αγώνας, είναι προαπαιτούμενα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κατερίνης

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ