Μενού Κλείσιμο

«Ώρα μηδέν» για την τευτλοκαλλιέργεια

Για εμπαιγμό των τευτλοπαραγωγών από την Κυβέρνηση κάνουν λόγο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Για καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης «και στο θέμα της τευτλοκαλλιέργειας» και εμπαιγμό των παραγωγών τεύτλων κάνουν λόγο ο Γραμματέας Ν.Δ. Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή και Βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων ο Κώστας .Κουκοδήμος, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «“Ώρα μηδέν” για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, καθώς η έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, για το θέμα της βιωσιμότητας της ΕΒΖ, που χρωστάει στους αγρότες το 65% (6 εκατομμύρια ευρώ) της σοδειάς του 2017, δεν είχε δυστυχώς κανένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Ομοίως, και οι σημερινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα από τη Θεσσαλονίκη «εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα» δεν δίνουν καμία προοπτική ξεκάθαρης λύσης.

Παρατείνεται έτσι η αγωνία των 2,5 χιλιάδων τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι, μένουν «ξεκρέμαστοι» και οικονομικά «μετέωροι», έχοντας πληρωθεί μόνο το 35% της περσινής παραγωγής τους, καθυστέρηση που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν

Παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας της ΕΒΖ αλλά και του ίδιου του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής – 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017.

Και παρά το ότι η Διοίκηση της ΕΒΖ έχει υποσχεθεί εξόφληση του υπολοίπου 65% της οφειλής (περίπου 6,6 εκατ ευρώ) μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018, καθώς και προμήθεια των απαραίτητων σπόρων και λιπασμάτων στους τευτλοπαραγωγούς για την τρέχουσα περίοδο.

Ακόμη όμως και αν υλοποιηθούν, έστω και τώρα, οι υποσχέσεις της Διοίκησης της ΕΒΖ, σε καμία περίπτωση δεν αμβλύνουν την τεράστια αγωνία των παραγωγών.

Καθώς οι συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην Εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια, η «ένεση», των 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015, από τον τότε Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που, αντί για εγγύηση της βιωσιμότητας, όπως παρουσιάστηκε, αποδείχθηκε «φιάσκο» με μόνο τα 950.000 ευρώ να διοχετεύονται τελικά στους παραγωγούς, οι συνεχιζόμενες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για πληρωμή των οφειλόμενων στους παραγωγούς, το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου Εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διοχέτευση της παραγωγής τους, έχουν μεγιστοποιήσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν πλέον κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Οι τευτλοπαραγωγοί, απογοητευμένοι, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να καλλιεργήσουν αλλά απλά περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς τους.

Άλλωστε, ακόμη και αν υποτεθεί ότι σήμερα θα τους καταβάλλονταν τα δικαιούμενα ποσά και θα προμηθεύονταν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν. Καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι πλέον στο όριο να χαθεί, αφού στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται.

Εάν δε λάβουμε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο δυσμενών καιρικών συνθηκών το επόμενο χρονικό διάστημα, γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι και από άποψη χρόνου και η όποια αισιόδοξη διάθεση  καλλιέργειας βρίσκεται «στο κενό».

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της πολιτικής σας ανεπάρκειας (από τα 11.070 στρέμματα το 2014 στα 6.430 το 2016 μόνο για την Π.Ε. Σερρών!!!)

Υπονομεύσατε την αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να ενισχύσει την  τευτλοκαλλιέργεια με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Νέα ΚΑΠ

Υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή τα τεύτλα στα χωράφια ήταν ήδη φυτρωμένα, ενώ αντιθέτως σήμερα οι αγρότες όχι μόνο είναι απλήρωτοι – για πρώτη φορά στα χρονικά έναν ολόκληρο χρόνο – αλλά δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν σπόρους για να σπείρουν

Η ενδεχόμενη περικοπή σε σχέση με πέρσι στο τιμολογιακό καθεστώς, λόγω των οικονοµικών δυσκολιών που αντιµετωπίζει η ΕΒΖ, θα επιτείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των παραγωγών και θα αποθαρρύνει έτι περαιτέρω την καλλιέργεια των εκμεταλλεύσεών τους.

Πέντε μήνες μετά την αλλαγή Διοίκησης στην ΕΒΖ, η παρούσα, δυστυχώς, δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως σχέδιο εξυγίανσης, για τη διάσωση της Βιομηχανίας

Το αδιέξοδο των παραγωγών επιτείνεται έτι περαιτέρω από την ήδη συντελούμενη οικονομική αφαίμαξή τους, λόγω των διαρκώς διογκούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που τους επιφύλαξε η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Οι ανάστατοι τευτλοπαραγωγοί, αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις διαμαρτυρίες τους και τις ενέργειές τους για την διεκδίκηση των δικαιούμενων ποσών, που τους οφείλονται».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017;

-Πώς προτίθεστε θα διασφαλίσετε το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών από το ενδεχόμενο να χαθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεών σας;

-Τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις αίολες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού;»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ