Μενού Κλείσιμο

Όνειρα εποχής

Ιπτάμενα δελφίνια στην Παραλία Κατερίνης – Τελεφερίκ στον Όλυμπο

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πριν από λίγες μέρες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης έγιναν δύο βαρύγδουπες εκδηλώσεις, “στρογγυλά τραπέζια” όπως λέγονται, από την ΑΜΑΘ (Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης), όπου “…παρουσιάστηκαν οι προοπτικές προώθησης της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας και της ανάδειξής της ως σύγχρονη και ελκυστική αστική λειτουργία, ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης για τακτικούς χρήστες αλλά και ως τουριστικό προϊόν για επισκέπτες, μέσω της πύκνωσης των προβλεπόμενων στάσεων και της σύνδεσης με σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους, όπως το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το μετρό κ.λπ. … με επτά νέες στάσεις προς Πιερία και Χαλκιδική, στο πλαίσιο της συσχέτισης της Θαλάσσιας Συγκοινωνίας με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής”.

Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω για θαλάσσια συγκοινωνία από/προς την Πιερία, συγκινούμαι και κάνω όνειρα. Μου έρχονται στο νου τα ιπτάμενα δελφίνια που εδώ και πολλά χρόνια ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε, που θα συνδέουν την Παραλία Κατερίνης με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Γενικά, αυτήν την εποχή με πιάνει μια παράξενη αισιοδοξία, “τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν, κι οι νύχτες με ζαλίζουνε τ’ αηδόνια σαν σφυρίζουν”. Τώρα που έρχονται εκλογές κι ακούω τα μεγαλόπνοα εμπνευσμένα προγράμματα των υποψηφίων.

Κι εκτός από τα δελφίνια, μου έρχονται στο νου και άλλα πρωτοποριακά οράματα και σχέδια ανάπτυξης, ανάπλασης κλπ., που κι αυτά τα ακούμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν τα βλέπουμε. Όπως λ.χ. το τελεφερίκ στον Όλυμπο, από τα Πριόνια μέχρι τον Μύτικα.

Μήπως υπερβάλλω; Μήπως κάνω όνειρα θερινής νυκτός πριν ακόμα πιάσουν οι μεγάλες καλοκαιρινές ζέστες;

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα για να πάω από την Κατερίνη στη Χαλκιδική, λ.χ. στο Άγιο Όρος με επιστροφή, θα πρέπει να διασχίσω ολόκληρη τη Μακεδονία τέσσερις νομούς (Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής), να κάνω με  το αυτοκίνητο μου 6-7 ώρες στην ΠΑΘΕ, στην Εγνατία Οδό και στον επαρχιακό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, έναν τεράστιο γύρο 500 χιλιόμετρα και να πληρώσω 100 ευρώ – εκτός από τις βενζίνες, επιπλέον και 8 διόδια:

-Αιγινίου Mάλγαρα – που από 1.20 που είναι σήμερα προεκλογικά, θα τριπλασιαστεί και θα γίνει 3 ευρώ μετά τις εκλογές,

-Περιφερειακού Θεσσαλονίκης – αυτό είναι έτοιμο, αλλά, για λόγους ευνόητους, θα λειτουργήσει μετά τις εκλογές,

-Ανάληψης Λαγκαδά.

Όσο για το τελεφερίκ στον Όλυμπο, που θα ανεβάζει τους επισκέπτες και τουρίστες από τα Πριόνια στο μυθικό βουνό των θεών, στον Μύτικα μέσα από μια μαγευτική διαδρομή ανάμεσα στα έλατα, το μόνο που βλέπω εκεί στα Πριόνια όποτε πάμε στο ταβερνάκι για φασουλάδα και γίδα βραστή, είναι 3-4 μουλάρια που ανεβάζουν στο ανηφορικό μονοπάτι εφόδια στο καταφύγιο.

Και κάνω το σταυρό μου από τη λαχτάρα μη σκάσουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου μου εκεί στα τελευταία 600 μέτρα στον κακοτράχαλο χωματόδρομο, με τις μυτερές πέτρες να προεξέχουν στις νεροφαγιές.

Ας είναι. Δεν πειράζει.

Προτιμώ, αντί να παραπονιέμαι και να βρίζω, να ονειρεύομαι δελφίνια και τελεφερίκ. Κάποτε στο μέλλον μπορεί να γίνουν κι αυτά τα μεγαλόπνοα οράματα. Ίσως τα εγγόνια ή τα δισέγγονα μας να είναι πιο τυχερά από εμάς.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ