Μενού Κλείσιμο

Ομιλία της βουλευτού Πιερίας Μπ. Σκούφα σε Επίκαιρη Επερώτηση για την Αγροτική Πολιτική

Αντί φοροελαφρύνσεων, ψίχουλα στους αγρότες

 

«’Ο,τι απολαμβάνουν οι αγρότες ασφαλιστικά και φορολογικά σήμερα, οφείλεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε η βουλευτής Πιερίας

 

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είτε δεν ήταν καλά ενημερωμένη, είτε είχε άγνοια, όταν κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική, είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε για πρώτη φορά τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτό υποστηρίζει η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

 

Η κ. Σκούφα, απάντησε στην υφυπουργό, πως «πρόκειται για τεράστιο ψέμα και αναλήθεια. Επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε ο ν. 4172/2013, βάσει του οποίου όλες, μα όλες οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις συνυπολογίζονταν στο εισόδημα που έπαιρνε ο αγρότης. Το αποτέλεσμα θα ήταν να φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ!».

Υπενθύμισε δε στην κα Αραμπατζή, ότι στις 18/11/14, 17 βουλευτές της ΝΔ, είχαν καταθέσει τροπολογία με την οποία ζητούσαν τη συνέχιση του αφορολόγητου των αγροτών και το να μη θεωρούνται εισόδημα και άρα να μη φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. Μάλιστα, δύο ημέρες αργότερα (20/11/14), όπως προκύπτει από τα πρακτικά της βουλής, δύο εκ των βουλευτών της ΝΔ που πήραν τον λόγο κατά την ολομέλεια, χαρακτήριζαν «απαράδεκτο» το γεγονός της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ για τους αγρότες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σαράντα χρόνια από τότε που μπήκε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Υπουργέ, δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις». Σημειώνεται, ότι η απάντηση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ήταν πως «δεν είναι δυνατή η αποδοχή της για ένταξη στο παρόν σχέδιο νόμου». Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη «τροπολογία» των 17 βουλευτών της ΝΔ, κατατέθηκε ξανά στις 20/12/14 (αυτή τη φορά με επικεφαλής τους κ.κ. Τζαμτζή και Αυγενάκη), κατά την συζήτηση του Νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα-Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», αλλά και πάλι απορρίφθηκε (αριθμός πρωτοκόλλου 2112/288).

Στην πρωτολογία της η κυρία Σκούφα αναφέρθηκε κυρίως στο φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, σε σχέση με τις εξαγγελίες της ΝΔ προ των εκλογών του Ιουλίου 2019, αφού πρώτα επεσήμανε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες όσο ήταν κυβέρνηση: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επανέφερε το αφορολόγητο στο εισόδημα του αγρότη τη στιγμή που εσείς με τον ν. 4172/2013 ήσασταν έτοιμοι να φορολογήσετε το αγροτικό εισόδημα μαζί με τις κοινοτικές ενισχύσεις, μαζί με τις αποζημιώσεις από το πρώτο ευρώ και μάλιστα με συντελεστή 13%.

Εμείς το αποτρέψαμε, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνετέλεσε ώστε σήμερα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητο.

Συγκεκριμένα:

-αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ και μάλιστα με βάση την κλίμακα των μισθωτών.

-αφορολόγητο στις αποζημιώσεις και στο σύνολο των ενισχύσεων από αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ.

-αφορολόγητο μέχρι 12.000 ευρώ για την «πράσινη» ενίσχυση και τις συνδεδεμένες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων ευνοϊκών μέτρων, όπως η προστασία από τις κατασχέσεις των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι έως του ποσού των 7.500 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, τη ρύθμιση έως 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, και μάλιστα με κούρεμα χρέους 85%, τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 6%, επομένως και μείωση του κόστους παραγωγής, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλές και μεσαίες περιουσίες (ήδη για το 2019) καθώς και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Η κα Σκούφα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δίνει τη μερίδα του λέοντος ακόμη μια φορά στους έχοντες και κατέχοντες, αδιαφορώντας παντελώς ή πετώντας ψίχουλα στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με τα 6 κι 7 στρέμματα, ή στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους που δεν έχουν τα 500 ζώα.

«Ψίχουλα είναι τα 173 ευρώ φοροελαφρύνσεις το χρόνο από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% έως τις 10.000 ευρώ, μια μείωση που θα δει μόνο το 6% των μικρομεσαίων αγροτών, διότι οι υπόλοιποι ήδη από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνουν το αφορολόγητο.

Επιπρόσθετα οι ψαράδες υπογράμμισε η κα Σκούφα είδαν με τη σημερινή κυβέρνηση να επιβάλλεται κεφαλικός φόρος – χαράτσι που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, και υπολογίζεται, όχι με βάση τα αλιεύματα ή τον τζίρο κάθε ψαρά, αλλά με βάση το μήκος του σκάφους του

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Σκούφα στο ασφαλιστικό για το οποίο όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε τις ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέοντάς τες από την ηλικία, με αποτέλεσμα να είναι πιο χαμηλές και πιο δίκαιες για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, αφού το 85 % των αγροτών πληρώνει ήδη την κατώτατη εισφορά των 114 ευρώ/μήνα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.